LifestyleNieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Blue monday 18 januari meest depressieve dag van het jaar

Zwolle – Het is vandaag Blue Monday. De derde maandag van januari is ooit verzonnen als meest deprimerende dag van het jaar. Mensen voelen zich somberder dan normaal. Het is koud, donker, de feestdagen zijn voorbij en de goede voornemens zijn al vergeten.

Gevoelens van stress, somberheid en piekeren kunnen een voorbode zijn van zwaardere psychische problemen, zoals een depressie. Daarom vraagt het Fonds Psychische Gezondheid aandacht voor de ernst van een échte depressie. Dit is nodig, omdat bijna een op de vijf Nederlanders ooit in het leven te maken krijgt met een depressie. Ook op de omgeving kan dit een grote impact hebben. Zo meldt het Fonds.

De tips voor een betere stemming

  1. maak een flinke wandeling,
  2. bereid een lekkere maaltijd voor jezelf
  3. zet je favoriete muziek op en ga dansen
  4. stuur een kaart met een mooie tekst naar iemand die het op dat moment moeilijk heeft.

Echte depressie

Iemand met een echte depressie heeft meer nodig dan dat. Hij of zij heeft aanhoudend last van klachten als somberheid en slecht slapen. Neem zijn of haar somberheid serieus en probeer het niet ‘weg te praten’, toon betrokkenheid en belangstelling. Het is belangrijk dat iemand met een depressie praat over zijn of haar problemen en hulp zoekt bij de huisarts of contact opneemt met hulplijn Korrelatie.

Alles over depressie

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button