ColumnsNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Blog: Speuren naar de otter langs het Zwarte Water

Door: Wouter Jansen / Foto's: Ditte Verhagen

Zwolle – Een laag sneeuw op de grond de perfecte omstandigheden om te gaan spoorzoeken. Daar ging ik dan, langs het Zwarte Water met mijn neus op de grond op zoek naar ja wat eigenlijk?

Beversporen heb ik elders al gevonden en vond ik nu wederom, helaas enkel oude vraatsporen. Enkele stappen later vond ik iets bijzonders, een poepje, oftewel spraint, met een raar slepend spoor. Wat zou dit zijn? Dit kon haast niets anders zijn dan een poepje van een otter! Hoe leuk is dat?

Ik besloot om de voetafdrukken van de otter te blijven volgen, het bracht mij naar een plek waar ik weer een spraint vond. Ik vroeg mij af, wat zou de Zwolse otter graag eten. Hierop besloot ik om de spraints mee te nemen naar huis. Hopelijk kan ik in de poep zien wat de otter hier op het menu heeft staan.

Samen met andere geïnteresseerden kwamen we tot een conclusie. Deze otter heeft baars en blankvoorn gegeten, hier had ik een schub en de keeltanden van gevonden. Wouter Jansen

Keeltanden van een blankvoorn

Eenmaal thuis heb ik alles uit elkaar geplozen, verrek wat een hoop kleine voorwerpen zitten erin. Zo vond ik schubben, rare botjes, bolletjes en natuurlijk heel veel graten. Samen met andere geïnteresseerden kwamen we tot een conclusie. Deze otter heeft baars en blankvoorn gegeten, hier had ik een schub en de keeltanden van gevonden. Ook had ik een gehoorbeentje, ook wel otoliet genoemd, gevonden. Na nader onderzoek heeft onze jager dus ook een pos naar binnen gewerkt. Het enige wat ik niet thuis kon brengen waren hele ronde witte bolletjes. Mijn vermoeden bleek waar, het is plastic.

Dit kleine bolletje plastic is dus gegeten door een vis waarna de vis is opgegeten door de otter. Dit betekent dus dat er ook in Zwolle plasticvervuiling in het ecosysteem voorkomt. Dit riep bij ons een boel vragen op. Samen met vakspecialisten proberen we hier antwoorden op te krijgen. Wordt vervolgd.

Schub van een baars.
Otoliet, gehoorbeentje

 

Wouter Jansen

Wouter Jansen schrijft iedere maand een blog over natuur en natuuronderzoek in en rondom Zwolle. Wouter is vrijwilliger bij een natuurwerkgroep die actief is bij het Zwarte Water in Zwolle. Foto’s bij dit blog worden gemaakt door Ditte Verhagen.

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.

Gerelateerde artikelen

Back to top button