Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwollePolitiekVoorpagina

Blikjes en flesjes mogen in de doneerring

Zwolle – Kleine plastic flesjes en blikjes hebben en krijgen inmiddels statiegeld. De gemeente wil, naar Duits voorbeeld, een doneerring plaatsen op afvalbakken om eventueel toch weggegooide flesjes en blikjes apart te houden. Dat schrijft wethouder William Dogger aan de raad na een motie van onder ander het CDA.

CDA, GroenLinks, Swollwacht, PvdA en ChristenUnie hebben de doneerring onder de aandacht gebracht. Het is een ring om de afvalbakken heen, waarin de flesjes en blikjes kunnen worden geplaatst. Ze willen deze opleuken met Zwolse kunst en er komt informatie bij over hoe het werkt. Wethouder William Dogger vindt het een goed plan.

Mensen die wél de statiegeldflessen willen inleveren, kunnen deze uit de ring halen en eventueel voor een goed doel te gelde maken. De rest gaat naar de ROVA en hoeft dan niet te worden verbrand. Dat zou wel gebeuren wanneer de flesjes en blikjes tussen het gewone vuil belanden, en dat is niet wenselijk. Ook zonder de doneerring is het aantal flesjes in het restafval overigens al gedaald met 37%. Dat mag wel meer worden.

Pilot

De ROVA gaat dit eerst oppakken als proef. Om te onderzoeken of de doneerring aan de verwachtingen voldoet plaatst de gemeente op vier locaties ringen rondom afvalbakken. Eén bij een winkelcentrum, één in een stadspark, één in de looproute van studenten naar Windesheim en één in het centrum. Voordat men de doneerringen bevestigt zullen er 1 of 2 nulmetingen worden gedaan hoeveel stuks afval (en plastic flesjes) er ligt rond de vier gekozen afvalbakken. Gedurende een periode van zes maanden houdt ROVA vervolgens bij òf er flesjes zijn aangeboden en of dit niet leidt tot ongewenste situaties. Ze start de proef in februari 2022. De proef zal dan minimaal plaatsvinden tot augustus 2022. Tijdens deze proef onderneemt ze nog geen actie om de doneerringen een Zwols tintje te geven. Bij een eventuele uitrol naar meerdere locaties neemt zij dit mee.

De proef wordt bekostigd met financiën uit het project Mooi Schoon.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren