KabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Nieuw meldpunt om misstanden huurwoningen tegen te gaan

Zwolle – De nieuwe Wet Goed Verhuurderschap geeft de gemeente sinds 1 juli 2023 de mogelijkheid om ongewenst gedrag van verhuurders aan te pakken. Met deze wet kan de gemeente discriminatie en intimidatie bij de verhuur van woningen tegengaan, onredelijke waarborgsommen en servicekosten begrenzen en schriftelijke contractvorming en informatieplicht borgen. Dat blijkt uit een nota die wethouder Dorrit de Jong stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

Hiervoor stelt de gemeente Zwolle een meldpunt in. Met het meldpunt biedt de gemeenten één ingang voor informatie, doorverwijzing en meldingen in geval van klachten en huurmisstanden. Het meldpunt is onder de wet Goed Verhuurdersschap een verplichting.

Voor arbeidsmigranten gelden aanvullende regels om hen te beschermen, die niet verplicht zijn. Dit gaat over de vorm van het contract en de taal van de overeenkomst. Het onderhoud van de woningen valt ook onder Goed Verhuurdersschap, maar dit is al geregeld in de Woningwet. Verhuurvergunningen zijn tevens mogelijk onder de nieuwe wet, maar niet verplicht. Wel moet de gemeente daarvoor eerst een verordening maken.

Huidig meldpunt ingezet

Zwolle heeft sinds 2017 al een digitaal meldpunt waar men klachten over slecht onderhoud, onredelijke huren en onveilige woonomstandigheden kan melden. Dit bestaande digitale meldpunt gebruikt de gemeente vanaf 1 januari 2024 tevens als het toegangsportaal voor de opvolging van meldingen die betrekking hebben op de Wet goed verhuurderschap. De website van dit meldpunt breidt men uit met de aanvullende informatie over de Wet goed verhuurderschap, een meldformulier en de wijze waarop de meldingen worden opgevolgd.

Voor een goede aanpak van de meldingen wil de gemeente een Huurteam inzetten, waarmee ze zoveel mogelijk wil voorkomen dat ze moet overgaan tot handhaving. Dat is een nieuw taak voor de gemeente. Ook wordt eerst onderzoek gedaan hoe dit Huurteam zou moeten gaan werken. Wanneer hulp van het Huurteam niet werkt, zal de gemeente toch gaan handhaven.

 

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button