Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Demonstratie voor behoud kermis in Zwolse binnenstad

Zwolle – Henry van der Veer, de voorvechter van de Zwolse zomerkermis in de binnenstad, geeft niet op. Na een petitie en een ronde tafelgesprek volgt nu de aankondiging van een demonstratie.

Zondagavond deed Van der Veer op Facebook een oproep om te demonstreren voor de terugkeer van de zomerkermis naar de binnenstad van Zwolle. Hij vindt dat de gemeenteraad niet genoeg meewerkt en dat de inwoners recht hebben op een evenement als de kermis in het centrum. Hij is niet tevreden met de locatie in Park de Wezenlanden waar de kermis nu wordt gehouden.

Van der Veer bepleit zijn verhaal op Facebook: “Het is inmiddels wel duidelijk onze gemeenteraad wil niet echt meewerken. En aangezien onze binnenstad van alle inwoners van Zwolle is. En wij als belasting betalende inwoners ook recht hebben op een evenement zoals een kermis in de binnenstad. zoals subsidie slurpende evenementen dat ook hebben. En niet verbannen willen worden naar een grasveld met stalen platen in een natuurgebied. gaan wij demonstreren!!” De demonstratie staat gepland voor 6 april 2024, de start van het kermisseizoen, om 12:00 uur voor het gemeentehuis op het Grote Kerkplein.

Ronde tafelgesprek

De oproep van Van der Veer komt na een rondetafelgesprek van de Zwolse gemeenteraad over de zomerkermis, waar verschillende belanghebbenden hun visie hebben gegeven. De gemeente heeft besloten om de kermis te verplaatsen naar Park de Wezenlanden, omdat dit beter is voor de veiligheid, de bereikbaarheid en het milieu.

De kermisexploitanten zijn hier echter niet blij mee, omdat ze vrezen voor minder bezoekers en minder sfeer. Ook sommige inwoners vinden dat de kermis bij de binnenstad hoort en dat het een traditie is die niet verloren mag gaan. Toch kwamen tijdens dit ronde tafelgesprek de kermisexploitanten, de gemeente en de horeca dichter tot elkaar, na het aandragen van perspectief en suggesties. Zo is uitgelegd dat de binnenstad echt aan het veranderen is, en dat kermis dus om meerdere reden lastig wordt in de binnenstad. Het plan is om aanpalende evenementen en meer marketing en gemeentelijke gelden te gebruiken voor de nieuwe zomerkermis, om deze uit het slop te trekken. Het idee is, om er een feestweek of zogenaamd top-event van te maken.

De nieuwe oproep van Van der Veer is specifiek gericht op de inwoners van Zwolle die de zomerkermis graag terug zien in de binnenstad.

Gerelateerde artikelen

Back to top button