Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Blauwalg brengt dierenweide ’t Spiekertje in het nauw

Zwolle – “Wie helpt ons? Vanwege de blauwalg in het meer dat normaal als waterbron fungeert, sjouwen de vrijwilligers van Dierenweide ’t Spiekertje in Zwolle-Zuid zich krom met flessen drinkwater. De gemeente kan helaas niet helpen. Wie weet een structurele oplossing?”, luidde de noodkreet van Annemijn Kroon gisterenmiddag op Twitter.

Eerder deze week contstateerde het waterschap blauwalg in de vijver in Zwolle-Zuid aan het Klompépad / van Schaikpad. Deze vijver fungeert normaal gesproken als waterbron voor de dieren in de op een steenworp afstand gelegen dierenweide ’t Spiekertje. Het waterschap raadt aan contact met dit water te vermijden. Ook voor dieren kan blauwalg gevaarlijk zijn.

Brandweer en ROVA

De gemeente Zwolle gaf aan contact met de brandweer te hebben gehad. Zowel de Zwolse spuitgasten als de ROVA kunnen de dorstige bokken, geiten en makkers niet helpen.

Vrijwilligers

Dierenweide ’t Spiekertje bestaat sinds 1996 en werkt sindsdien met een groep van enthousiaste vaste vrijwilligers, twaalf mensen in totaal, uit de wijk Ittersumerbroek. Elke week hebben twee vrijwilligers voerdienst. Deze vrijwilligers, allen dierenliefhebbers, worden bijgestaan door een aantal kinderen uit de buurt.

Dierenweide ’t Spiekertje is een van de twaalf dierenweides die de gemeente Zwolle rijk is en totaal afhankelijk van subsidies, donaties en giften. De dierenweide beschikt niet over een eigen waterbron en stroomvoorziening.

Blauwalgen

Blauwalgen zijn bacteriën die van nature overal ter wereld in het water voorkomen, zowel in zoet als in zout water. Ze komen met name tot bloei in warme zomers als de temperatuur van het water stijgt.

In stilstaand, relatief ondiep, water stijgt de watertemperatuur het snelst. Vandaar dat op steeds meer plekken blauwalg kan worden aangetroffen. Blauwalgen kunnen niet direct worden bestreden en verdwijnen vanzelf. Dit proces wordt versneld wanneer de watertemperatuur terugloopt en het gaat regenen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button