KabelkrantNatuur & Duurzaam

Snoepen uit eigen tuin of van balkon

Zwolle – Snoepen uit eigen tuin; veel mensen kennen het wel van de moestuin. Wat niet iedereen weet, is dat je ook uit de siertuin of het balkon kunt eten. Dat is waar Kwekerieje, een nieuwe kwekerij in Dalfsen, zich op richt. Eetbare vaste planten voor mens én dier. Prachtige bloeiende planten, gefladder van vlinders om je heen & snoepen van heerlijke eetbare bloemen in jouw tuin of op jouw balkon.

Eetbare bloemenkruidenboter

Lilian Dieben, eigenaar van Kwekerieje: “Als ik bloemenkruidenboter maak voor gasten is iedereen altijd positief verrast. Het ziet er mooi uit met al die verschillende felgekleurde bloemen erdoor én het smaakt ook echt anders.” Zelf je eigen bloemen bij elkaar plukken voor op de boterham, de salade of in de kruidenboter, het kan allemaal. Waan je een echte chef kok en versier het bord met bloemblaadjes van zonnehoed, kaasjeskruid of akkerklokje. Of maak een mooie amuse van stokroos bloemen. Alles is mogelijk, als je maar weet wat je eet. En een lekker recept hebt, maar daar kan Kwekerieje je mee helpen.

Kun je alles eten?

“Nee, zeker niet! Ik krijg ook heel vaak de vraag of bijvoorbeeld de akelei uit de eigen tuin ook eetbaar is. Dat weet ik niet, wat ik wel weet is dat de wilde akelei op de kwekerij eetbaar is. Er zijn bijvoorbeeld heel veel verschillende soorten ‘klokjes’. Van het ene klokje is de bloem of het blad eetbaar, van de andere is alles eetbaar voor dieren, maar niet voor ons als mens. Het is heel belangrijk om niet zomaar wat te plukken.” aldus Lilian Dieben.

Biodiversiteit in de eigen tuin of op het balkon

De inheemse en eetbare vaste planten worden zonder chemische bestrijdingsmiddelen in biologische potgrond gekweekt zodat jij en insecten zoals vlinders, hommels en bijen er direct van kunnen genieten. Met de inheemse planten help je de insecten echt een handje. Lilian Dieben zegt er wel bij: “Een beetje voor jou en een beetje voor mij geldt zeker! Pluk voor jezelf wat lekkers maar laat ook wat over voor de dieren in jouw tuin. Zo houden we een mooi evenwicht. “

Ook snoepen uit de eigen tuin of vlinders en bijen helpen met ‘snoepgoed’?

Iedereen is van harte welkom op de kwekerij aan de Tibbensteeg 12 te Dalfsen. In juli en augustus open op afspraak, vanaf 1 september iedere woensdag en zaterdag open van 09.00 tot 17.00 uur. Op https://www.instagram.com/kwekerieje/ en op https://www.facebook.com/kwekerieje/ kun je kijken wat er zoal gebeurt op de kwekerij. Contact opnemen? Dat kan via info@kwekerieje.nl of 06-50505946. Misschien tot ziens!

Gerelateerde artikelen

Back to top button