Natuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Billen- en schoonmaakdoekjes grootste boosdoeners

Zwolle – Billen- en schoonmaakdoekjes, maandverband, inlegkruisjes, luiers en de plakstrips daarvan, tampons, watten, etensresten, koffie- en theeprut, pleisters, frituurvet. Het zijn voorbeelden van producten die nog altijd door het toilet worden gespoeld. Schoonmaak- en billendoekjes, vet, frituurvet en olie veroorzaken verstoppingen in het riool en storingen in rioolgemalen en pompen. Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) vraagt aandacht voor het doorspoelgedrag en roept op alleen de drie P’s door het toilet te spoelen: plas, poep en papier.

Gemiddeld lost het waterschap dagelijks een storing in een rioolgemaal op doordat er zich allerlei zaken die er niet thuishoren ophopen en samenklonteren. De kosten hiervoor bedragen tussen de 250 en 300 euro per keer. Problemen kunnen ontstaan zowel bij bewoners thuis als in rioolgemalen en op rioolwaterzuiveringen.

Chemische stoffen

Naast vaste stoffen richten ook chemische stoffen schade aan. Denk hierbij aan motorolie, petroleum, ammoniak, chloor, bestrijdingsmiddelen, medicijnen en lijm- en verfresten. Al deze middelen komen via de riolering uiteindelijk op een rioolwaterzuivering terecht. Daar kunnen niet al deze stoffen volledig worden afgebroken, waardoor ze gedeeltelijk ongezuiverd worden afgevoerd op rivieren, kanalen en sloten.

Landelijk wordt onderzoek gedaan naar oplossingen. Hierbij wordt zowel gekeken naar aanpak bij de bron (hoe zorgen we ervoor dat de stoffen niet in het riool terecht komen?) als naar zogeheten ‘end-of-pipe-oplossingen’ (hoe kunnen de stoffen alsnog uit het water worden verwijderd op rioolwaterzuiveringen?).

10,5 miljoen doekjes

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van de Unie van Waterschappen dat bijna één op de tien Nederlanders aangeeft wel eens billendoekjes door het toilet te spoelen. Omgerekend zijn dat zo’n 1,5 miljoen mensen. Uitgaande van dagelijks gebruik zou het gaan om een afvalberg van wekelijks 10,5 miljoen doekjes.

Verstoppingen van rioolgemalen. Iedere keer als een rioolgemaal in storing ligt/verstopt is, moet de pomp er helemaal worden uit getakeld om het probleem op te lossen en de verstopping te verhelpen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button