Nieuws uit ZwolleRadioStudio StadkamerZorg & Welzijn

Bijzondere ondernemers in uitvaartbranche

Beurs 'Een persoonlijk afscheid' dit najaar mogelijk ook in Zwolle


Zwolle – Als een dierbare overlijdt dan maak je die periode vaak in een roes mee. Je bent vaak letterlijk stervensdruk met alles wat geregeld moet worden. En dat terwijl het ook een tijd is waarin je je persoonlijke verdriet moet kunnen verwerken. Dat is de reden waarom Gilbert den Hertog de app Stervensdruk bedacht. Als de officiële rouwperiode is afgelopen en het ‘gewone’ leven weer begint, dan pas kom je er achter hoe groot het gemis is. Eén van de dingen die je – vaak onbewust  – misschien nog wel het meest gaat  missen is de stem van de overledene. En juist daarom begon Diana Smit met ‘Mijn laatste ik’. 

Beide ondernemers waren deze week te gast in Studio Stadkamer over hun bijzondere bedrijf te praten. Studio Stadkamer is het lunchprogramma op Radio Focus. Iedere dinsdag, woensdag en vrijdag wordt dit – tussen 12 en 14 uur – live opgenomen en uitgezonden vanuit de Stadkamer aan de Zeven Alleetjes.

Rondom het overlijden van een dierbare moeten er heel veel dingen geregeld worden. En daarbij moeten er ook heel veel besluiten genomen worden. Met de app Stervensdruk haal je die besluiten naar voren. Op een willekeurig moment kun je zo aangeven hoe jij zelf veel zaken geregeld wil hebben als je komt te overlijden. Een onderdeel van de app is ook de digitale erfenis. Na iemands overlijden blijven er vaak allerlei digitale profielen achter. In de app kun je die profielen opnemen in een soort erfenis, waarbij de rechten van die profielen toewijst aan een door jezelf uitgekozen persoon. Om de app privacy-bestendig te maken heeft Den Hertog samengewerkt met onder andere de Technische Universiteit in Twente.

Mijn laatste ik

Diana Smit’ haar bedrijf opereert ook rondom het overlijden van dierbaren. Uit onderzoek blijkt dat het nooit meer horen van de stem van de overledene een belangrijke factor is bij de rouw. Door een laatste video boodschap in te laten spreken door iemand die gaat overlijden – met als titel ‘Mijn laatste ik’ – blijft de stem ook bewaard. Door veel van haar klanten wordt dit als een fijne aanvulling gezien op bijvoorbeeld het vaak wel aanwezige foto- en beeldmateriaal.

Uitvaartbeurs ‘Een persoonlijk Afscheid’

Samen organiseren Den Hertog en Smit eind maart een Uitvaartbeurs in Dronten. En ze zijn op zoek naar een geschikte locatie in Zwolle om een zelfde beurs in september / oktober ook naar de Overijsselse hoofdstad te halen.  Op de beurs krijg je een goed beeld van de ontwikkelingen in de uitvaartbranche. De bedrijfjes van Smit en Hertog zijn slechts twee van de voorbeelden die laten zien hoe deze branche zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld van een ‘materialen-leverancier’ naar een branche die meedenkt over de behoefte van de nabestaanden én dus ook van de personen die afscheid gaan nemen. Het leven heeft namelijk één zekerheid, het eindigt ooit met het overlijden.
De opbrengsten van de beurs in Dronten gaan naar het Hospice in die plaats.

Beide bedrijven zijn onder andere op facebook terug te vinden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button