Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Bijenzwerm gevangen in struikgewas Zwolle Zuid

Zwolle – Aan de Tyassenbelt in Zwolle-Zuid is zaterdagmiddag een bijenzwerm weggehaald. De bijen hadden zich verschanst in het struikgewas in de straat.

Met dank aan: Fraxinus Media voor de video en het verhaal en Jeroen Bijsma voor de foto’s en de informatie.

Alerte buurtbewoners schakelden de hulp in van een imker om de zwerm veilig over te zetten. Na een eerste inspectie heeft de imker zijn beschermende kleding en een kast opgehaald.

Daarna kon de klus beginnen. Met behulp van rook en een koninginnenklem werd de koningin gevangen. Toen de imkers de koningin eenmaal uit de struiken en in de kast hadden, kropen de andere bijen massaal de kast in.

tekst gaat verder onder de foto’s

Volgens de imkers gebeurt het vaker nu de bomen weer in bloei staan. Het volk produceert hierdoor te veel honing waardoor de koningin geen eitjes kan leggen. Hierdoor besluit een koningin vaak een kast te verlaten waarna haar volk volgt. Op zoek naar woonruimte vliegen ze in een grote scherm. Als de koningin een geschikte woonruimte heeft gevonden laat ze dit weten door middel van geur. De rest van de bijen verzamelen zich rondom de koningin zodat zij beschermd blijft.

De kast met het bijenvolk is meegenomen door de imker en overgeplaatst naar Lemelerveld.

Gerelateerde artikelen

Back to top button