EconomieNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Bij 170 parkeerautomaten binnenkort ‘cashless’ kentekenparkeren

Zwolle bereidt zich voor op de invoering van kentekenparkeren. Vanaf eind maart 2015 worden in heel Zwolle ongeveer  65 straatparkeerautomaten verwijderd en worden de overige automaten ongeveer 170 stuks geschikt gemaakt voor kentekenparkeren en geheel ‘cashless’ (papier- en muntgeldloze) betalingen. Bezoekers die willen betalen bij een parkeerautomaat zullen in de loop van 2015 steeds vaker tegenkomen dat ze op de automaat hun kenteken kunnen intoetsen, dat er minder automaten zijn en dat de apparatuur van de parkeeraccommodaties ook op kenteken werkt. Daarnaast is het niet meer mogelijk om bij de straatparkeerautomaten met muntgeld te betalen.  Parkeren met een parkeerkaart blijft mogelijk.

Het aantal parkeerautomaten in Zwolle kan omlaag omdat bezoekers steeds meer van digitale parkeerdiensten gebruikmaken. Door de invoering van belparkeren in april 2014 en kentekenparkeren in januari 2016 hoeft de bezoeker niet meer terug te lopen naar de auto om een kaartje achter de vooruit te leggen. Daardoor kan in heel Zwolle het aantal automaten stapsgewijs terug van ca. 235 naar ongeveer 170. In de periode van eind maart tot begin december 2015 verwijdert de gemeente een aantal automaten en tegelijkertijd wordt er gekeken of de automaten op een logische plek staan.

Tweede hands

Voor de invoering van kentekenparkeren schaft de gemeente vanuit duurzaamheid en kostenbesparing ook tweede hands parkeerautomaten aan die vervolgens van een geheel nieuw binnenwerk en bijbehorende software worden voorzien.

Kentekenparkeren

Met ingang van 1 januari 2016 stapt Zwolle over op kentekenparkeren. De gemeente kiest voor kentekenparkeren om efficiënter te werken en gebruikersgemak te verhogen. Omdat de straat parkeerautomaten ook geheel cashless worden uitgevoerd, bespaart de gemeente op de legingskosten. Voordeel voor de parkeerder is bijvoorbeeld dat men niet meer terug naar de auto hoeft te lopen om het parkeerkaartje achter de voorruit te leggen en geen rekening hoeft te houden met kleingeld.

Gerelateerde artikelen

Back to top button