Nieuws uit ZwolleVoorpaginaWeer

Bibberen bij nieuwjaarsduik; gevoelstemperatuur rond vriespunt

Zwolle – Doe je vandaag mee aan de nieuwjaarsduik aan de Milligerplas in Stadshagen? Het wordt een koude uitvoering, de gevoelstemperatuur ligt rond het vriespunt! Dit meldt Weerplaza.

Watertemperatuur

Laten we beginnen met waar je induikt. Het water onder de douche heeft een temperatuur van ongeveer 37°C. Dat ervaren we als zeer aangenaam. Duik je in de zomer in zee, dan halen we in Nederland misschien net 20 graden, de Middellandse zee is dan vaak zo’n 25 graden. En op een warme dag is ook dat nog best lekker. Nu hebben we het kader neergezet en dan schrik je wel als je weet wat nu de watertemperaturen in onze omgeving zijn. De Noordzee zit op 7 of 8 graden en het binnenwater nog wat lager; 3 tot 5 graden.

Het weer erbij

Goed, we duiken dus in koud water. Maar wat als je staat te wachten of uit het water komt? Dan komt de volgende uitdaging. In het binnenland is het 3 graden, langs de kust 4 tot 6. Maar we moeten natuurlijk ook nog even de wind erbij betrekken. Langs de kust staat een matige tot vrij krachtige zuidwester. Dat geeft gevoelstemperaturen voor de kust van Scheveningen van bijvoorbeeld -2°C!. In het binnenland staat minder wind, langs de kust in het noorden en noordwesten is het net wat zachter. Maar ook daar liggen de gevoelstemperaturen rond het vriespunt. Het weerbeeld erbij: Bewolkt, in het zuidoosten misschien nog wat zon en in de loop van de middag in het noordwesten de eerste regen.

“bezint eer ge begint”

Bedenk je ook dat als je uit het water komt je nat bent. Hierdoor voelt het zelfs nog wat kouder aan dan wat we aangeven. Bij het berekenen van de gevoelstemperatuur gaan we uit van een droge huid en ook een deels bedenkt. Dat is nu niet het geval, dus ….. BIBBEREN!!!

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Back to top button