Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Bewoners semipermanente woningen Oosterenk ‘Het is een topplek om te wonen’

Voorzieningen verder weg geen probleem

Zwolle – Het is een jaar gelden dat op bedrijventerrein de Oosterenk de eerste tijdelijke woningen voor spoedzoekers werden opgeleverd in Zwolle.  Veertig bewoners kregen toen de sleutel van hun nieuwe flex-woning. Nu, een jaar later, heeft het complex van semi-permanente woningen ook een naambordje gekregen: plex de ‘Steiger’.

Geheel in lijn met de bewoners van het complex. De woningen zijn bedoeld voor mensen die een tussenstap maken in hun wooncarrière.  En dat is een gemêleerd gezelschap van mensen die eerst begeleid woonden bij RIBW of Limor, maar ook statushouders en mensen die met spoed een woning nodig hebben door bijvoorbeeld een scheiding. Wethouder Wonen Ed Anker spreekt over één en al positiviteit op het wooncomplex: “De bewoners kunnen zeggen ‘we hebben allemaal iets’,  daar zou je sip van kunnen worden, maar dat is vaak helemaal niet zo “,  volgens Anker, “Ze waren al lang klaar in de vorige woonsituatie. Nu kunnen ze verder en ze stimuleren elkaar daarin”.

Bezwaren uit omgeving

Eén van de bewoners van het complex is Wilber, de ontwerper van het naambord voor het complex. Hij woont sinds het allereerste begin op de Oosterenk. Toen er meer dan een jaar geleden plannen waren voor het complex waren er vele bezwaren vanuit de omgeving. Men was bang voor overlast en vond dat voor de toekomstige bewoners de voorzieningen wel erg uit de buurt lagen. Niks is minder waar. Bewoner Wilmer: “Het is heel leuk om hier te wonen. Je hebt lekker de vrijheid. Fijn met elkaar ook. We hebben een app-groep en daarmee kunnen we allerlei dingen met elkaar bespreken. Het doet niet onder aan een normale buurt”.  Over de voorzieningen is Wilmer heel nuchter: “De supermarkt ligt inderdaad niet om de hoek. De rest van de voorzieningen zijn lekker te fietsen. ”

Buurtkamer

Ook Martijn Sweitser, projectleider van deltaWonen bevestigt dit: “Op de fiets ben je eigenlijk zo in de binnenstad en Berkum is hier ook niet al te ver vandaan.” Wat veel belangrijker was voor delta Wonen was dat de mensen zich op de locatie veilig zouden voelen. “Vandaar dat we ook die buurtkamer hebben gesticht waarbij  dagelijks iemand aanwezig is, van de RIBW,  DeltaWonen of een andere organisatie . Het is eigenlijk een inloopplek voor bewoners zodat ze elkaar ook kunnen ontmoeten.”

Wilmer spreek over nummer 33 als de buurtkamer”Daar worden met name in de zomer wat dingen georganiseerd. Een BBQ hebben we gehouden en dat soort dingen. We kunnen altijd de sleutel krijgen om daar iets leuks te organiseren. Hij is in beheer van Delta Wonen.

Voor Wilmer is het een unieke plek om te wonen: “Iedereen vraagt, woon je naast het ziekenhuis, op een industrieterrein? Maar het is echt en topplek om te wonen.

De woningen aan de Oosterenk zijn bedoeld voor één of tweepersoons huishoudens die met spoed een woning nodig hebben. De flex-woningen hebben een oppervlakte van 38 m2 en zijn volledig geprefabriceerd. Vooraf zijn ze in de fabriek voorzien van keuken, douche en toilet. Ook is er een door DeltaWonen dagelijks bemande buurtkamer in het complex. Bewoners kunnen hier terecht voor vragen maar ook voor de sociale contacten.

 

Foto © Laurens Peter Dekkers

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button