Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Audio – Zwolle moet culturele topregio worden

College zet in op leuke en hoogwaardige cultuur uit een breed spectrum

Audio – Interview verslaggever Martin van der Hooft met Wethouder Jan Brink over cultuurbeleid.


Zwolle – “En nu ook bij de cultuur de lat omhoog.” Dat is de boodschap die het college van B&W mee wil geven aan de stad. Het gaat Zwolle al een tijdje voor de wind op economisch gebied. Wethouder Jan Brink wil dat Zwolle op cultuurgebied dezelfde hooggewaardeerde positie in Nederland krijgt als op economisch gebied, passend bij de grootstedelijke ambities.

Martin van der Hooft

Verslaggever / Programmamaker

Zowel de eigen inwoners als de bezoekers moeten steeds verrast worden met leuke en hoogwaardige cultuur uit een breed spectrum. Daartoe biedt het college deze week het uitvoeringsprogramma “Zwolle, Stad van Verbeelding” aan. Op drie vlakken zijn er al concrete plannen om de doelstellingen te verwezenlijken.

Creëren van meer zichtbaarheid

Het college wil als eerste een stevige impuls geven aan de beeldende kunst in Zwolle. Behalve de waarde die beeldende kunst heeft, draagt zij ook bij aan een aantrekkelijke stad voor zowel inwoners, bezoekers als bedrijven. Kunst levert daarnaast een directe bijdrage aan de economie en bedrijvigheid, aldus het college.
Uit een inventarisatie blijkt dat er op een aantal fronten wel vernieuwing nodig is. Jong talent verlaat deze regio na hun opleiding omdat ze hier te weinig opdrachten, expositiemogelijkheden en werkruimten vinden. De gemeente wil daarom samen met de Stichting Ateliers Zwolle het beleid op dat gebied actualiseren. Er moet meer ruimte voor doorstroom van huurders komen, gedacht wordt aan gast- of pop-up- ateliers en ook moeten kunstenaars van buiten de stad hier kunnen werken. Een belangrijk onderdeel binnen die vernieuwing is het creëren van meer zichtbaarheid. Bijvoorbeeld door beeldende kunst rechtstreeks te koppelen aan evenementen zoals het Stadsfestival. Daarbij wordt nadrukkelijk ook gekeken naar mogelijkheden buiten de traditionele musea en galeries.

De Kikhond van het Hanzebad stond al enige tijd op de gemeentewerf aan het Almelose Kanaal
De Kikhond van het Hanzebad stond al enige tijd op de gemeentewerf aan het Almelose Kanaal

Weesbeelden

Jong talent zal worden gestimuleerd om samen te werken met ervaren kunstenaars of wordt de kans gegund om op een specifieke locatie te werken aan een concrete opdracht. Het eerste voorbeeld daarvan is opdracht voor een beeld over het Wolfsmeisje van Kranenburg, in de volksmond beter bekend als de Wilde Deerne van Zwolle.

 

Naast deze opdracht wordt de gehele collectie beelden in de openbare ruimte opnieuw geïnventariseerd. Via een app, betere beschrijvingen ter plekke en de website www.beelden.zwolle.nl moeten ze beter onder de aandacht worden gebracht. Ook zijn er plannen om de zogenaamde weesbeelden weer terug in de openbare ruimte te plaatsen. Dit zijn beelden die niet meer op hun oorspronkelijke plaats staan door bijvoorbeeld aanpassingen aan straten en pleinen of andere oorzaken. Veel van deze beelden zijn nu opgeslagen op de gemeentewerf.

Wilde Deerne audities

Wilde Deerne beeld

De naam Anna Maria Jennaert zegt niet zoveel mensen iets. Maar het verhaal van het Wolvenmeisje van Kranenburg of beter nog ‘De Wilde Deerne van Zwolle’ is al veel bekender. Het verhaal van de – naar later bleek Antwerpse – jongedame heeft de Zwolse Stadsproductie geïnspireerd tot het theaterspektakel De Wilde Deerne, dat in 2018 zal worden uitgevoerd.

Het college stelt nu voor om het verhaal blijvend te herinneren en markeren via de oprichting van een standbeeld. Het verhaal van Jennaert – die op jonge leeftijd ontvoerd werd in Antwerpen en via omzwervingen in Zwolle terechtkwam, staat namelijk ook symbool voor de Zwolse samenleving die zorgdraagt voor mensen die het minder goed hebben getroffen. Zo werd de Wilde Deerne nadat zij in juli 1717 ontdekt was in totaal verwilderde toestand, opgevangen door de waardin van logement De Misverstand nabij de Peperbus. Het beeld van De Wilde Deerne zal worden gemaakt door een beeldend kunstenaar die als ‘artist in residence’ op een goed zichtbare locatie aan het beeld moet werken. Er wordt een open prijsvraag uitgeschreven waar iedere professionele kunstenaar aan kan meedoen. De omgeving van de Peperbus is één van de mogelijke locaties waar het beeld uiteindelijk geplaatst wordt.

We moeten met zijn allen voor zorgen dat straks niemand meer om Zwolle heen kan, ook op het gebied van kunst en cultuur. Jan Brink – Wethouder Cultuur

 

Hiphopscene naar Rieteweg 10

Zwolle geniet landelijke bekendheid als hét centrum van de Hiphopscene. Artiesten als Typhoon, Rico en Sticks en Opgezwolle kwamen hier tot wasdom. Mede te danken aan broedplaatsen als de Fakkelteit en popcentrum Hedon. Toch overwegen sommige muzikanten en producers Zwolle te verlaten. Er is gewoon te weinig betaalbare oefen- en producentenruimte voor de muziekindustrie in deze stad. Met het vrijkomen van Rieteweg 10 – waar tot vorig jaar nog de Cultuurwerkplaats R10 zat – heeft het college hiervoor een oplossing gevonden. Na een verbouwing en gedeeltelijke sloop wordt het gebouw nog beter geschikt gemaakt voor de doelgroep. De ligging – vlakbij uitvalswegen en het station – moet zorgen voor een regionale aantrekkingskracht. Het complex blijft in ieder geval beschikbaar tot 2024, het jaar waarin een besluit moet worden genomen over het gehele gebied rondom de IJsselhallen.

Volgens Jan Brink moeten we er met zijn allen voor zorgen dat straks niemand meer om Zwolle heen kan, ook op het gebied van kunst en cultuur.

Gerelateerde artikelen

Back to top button