Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Beschermde otter steeds vaker in Zwolle – veilige oversteek Ceintuurbaan gewenst

De bedreigde diersoort de otter wordt steeds vaker gesignaleerd in Zwolle. In december heeft ecoloog Vincent Martens, in 17 dagen tijd al 4 keer een otter op video gehad op 200 meter van de Ceintuurbaan in Zwolle.

Marslanden, Sekdoorn, Zalné en Herfte, Ceintuurbaan

De otters komen tot in Herfte, Zalné, Sekdoorn en de Marslanden. Vermoedelijk gaat het om 2 otters. Om te voorkomen dat de dieren worden doodgereden pleit Martens voor looprichels: ‘Voor kruising Ceintuurbaan / Zalnesche Wetering moet wel op korte termijn een goed plan komen met looprichel en rasters’.

Ook vraagt hij de gemeente Zwolle en Pro Rail de otters niet te vergeten bij herinrichting van terrein Stuifbergen, Zalné in 2016.

Voor Overijssel staat de otter vermeld in het natuurbeheerplan. Voor het gebied Zwolle – Kampen zijn echter nog geen doelen bepaald om maatregelen te treffen voor de bescherming van Otters. Soms worden naast looprichels, bij wegen, ook tunnelbuizen en rasters geplaatst die naar deze buizen leiden.

Ongeveer 160 otters in heel Nederland

De otter is een bedreigde diersoort. De laatste ‘Hollandse’ otter werd in 1988 in Friesland doodgereden. Maar in 2002 werd de visotter geherintroduceerd in Nederland door uitzetting in de Weerribben en de Wieden. Er leven op dit moment naar schatting rond de 160 otters in Nederland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button