Nieuws uit ZwolleSportVoetbal

Berkum zet Zutphen opzij

Zwolle – Berkum 1 heeft in eigen huis verdiend met 3-0 gewonnen van FC Zutphen maar liet het, gezien de krachtsverhoudingen, veel te lang spannend. De koploper van de 1e Klasse D was dominant maar liet veel kansen liggen en nam pas in de slotfase echt afstand.

“We speelden prima en hebben veel kansen gecreëerd, maar we deden ons zelf tekort,” vond Berkum-trainer Arno Hoekstra. “Het enige wat ik mijn ploeg kan verwijten was dat we de kansen niet benutten.” Coach Taco Lourens van FC Zutphen was duidelijk in zijn analyse. “Een terechte nederlaag. Verdedigend hadden we het redelijk goed voor elkaar maar aanvallend hebben we te weinig kunnen brengen. Op het laatst hebben we wat risico’s genomen om toch nog de 1-1 te maken maar dat werd snel afgestraft.”

Steekpass

Berkum had al na enkele minuten afstand kunnen nemen toen Jeroen van Brummen met een steekpass Johnsen Bacuna vrij voor het Zutphense doel zette, maar keeper Marijn Sangers greep goed in. Een dik kwartier later leek de thuisclub, na een corner van de sterk spelende Jorben Nieuwenhuis, alsnog op voorsprong te komen maar nu werd de bal door een Zutphense verdediger van de lijn gehaald. In de 26e minuut sloeg Berkum echter toch toe. Na fraai voorbereidend werk van Frank Hoolsema en Van Brummen werd de bal teruggelegd op Chris van der Meulen die ongenadig uithaalde voor de 1-0. Berkum kreeg daarna nog de nodige kansen om de voorsprong uit te breiden maar het ontbrak op de beslissende momenten aan scherpte.

Zutphen verder met 10 man

Direct na de hervatting kwam Chris van der Meulen, na een combinatie van Johnsen Bacuna en Van Brummen, weer vrij voor de Zutphense goal maar opnieuw greep doelman Sangers effectief in. Het tweede bedrijf was nauwelijks vijf minuten oud toen Zutphen met 10 man verder moest. Marco Kroese torpedeerde Bacuna, die dreigde uit te breken, en dat leverde de Zutphense verdediger zijn tweede gele kaart van de middag op. De bezoekers trachtten desondanks langszij te komen, maar enkel spits Mark Bloemendaal en aanvoerder Sebastiaan van Laar stichtten af en toe gevaar en de Berkum-verdediging bleef relatief eenvoudig op de been. In de slotfase kwam er meer ruimte in de Zutphense defensie, en vijf minuten voor tijd werd dat afgestraft. Invaller Youp Kok ging de diepte in, schudde zijn tegenstanders van zich af en joeg de 2-0 in de hoek. Twee minuten later deelde Chris van der Meulen de genadeklap uit toen hij opnieuw op het Zutphense doel af ging en keeper Sangers nu kansloos liet: 3-0.

Daarmee heeft Berkum een klein gaatje geslagen ten opzichte van de achtervolgers in 1D. De Zwollenaren komen over twee weken weer voor de competitie in actie en nemen het dan in Twente op tegen DOS ’37, dat vandaag met 0-3 won in de Vriezenveense ‘burenruzie’ bij DETO Twenterand.

Berkum-FC Zutphen 3-0 (1-0)

Scheidsrechter: Jelle Besselsen
Doelpunten: 26. Chris van der Meulen (1-0), 85. Youp Kok (2-0), 87. Chris van der Meulen (3-0)
Gele kaart: Jasper Bremmer (Berkum)
Rode kaart: Marco Kroese (FC Zutphen, 2 x geel)

Opstelling Berkum: Dominic van Hoof, Dennis Horstman, Jasper Bremmer, Jordi Lemmens, Jorben Nieuwenhuis, Jason Huisman, Marc van der Meulen (66. Ruud Wellenberg), Frank Hoolsema (75. Youp Kok), Chris van der Meulen, Johnsen Bacuna, Jeroen van Brummen

Opstelling FC Zutphen: Marijn Sangers, Niek Bakkerweerd (46. Bas Jansen), Rajindher Banwari, Daniel Opoku, Aldo Joaquim (76. Floris Egbers), Thomas Nijkamp (63. Thomas Theloesen), Mark Bloemendaal, Sebastian van Laar, Geert Bijl, Huib Achterkamp, Marco Kroese