Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

De Rookvrije Generatie Award: ‘Toen ik opgroeide was roken nog stoer’

Zwolle – Annelot van Rooij is adviseur gezondheidsbevordering bij GGD IJsselland. Onderdeel van haar takenpakket: gemeenten faciliteren op weg naar een rookvrije generatie. In juni reikt de GGD de Rookvrije Generatie Award uit aan het beste rookvrije initiatief.

Annelot, waarom is roken tegengaan een speerpunt van de GGD?

“In het algemeen zijn we er als GGD IJsselland voor een gezonde samenleving. Onderdeel van gezond zijn en blijven is niet roken. Onze aanpak is er met name op gericht om kinderrijke omgevingen rookvrij te maken en houden. We willen voorkomen dat kinderen opgroeien met roken. Parallel daaraan focussen we op mensen die willen stoppen met roken. Er valt veel winst te behalen.”

Waarom vraagt de rookvrije generatie veel aandacht, denk je?

“Wat roken betreft komen we van ver. Vroeger stonden tijdens verjaardagen sigaretten op tafel in een glaasje. Er werd gerookt in klaslokalen, in de trein, in het café. De laatste jaren is er veel veranderd, roken verdwijnt langzaam uit beeld. Hoe minder je het ziet, hoe minder normaal het is, hoe minder snel je het bemint. Toen ik opgroeide was roken stoer. Als scoutingleider kan ik uit ervaring zeggen dat voor een deel van de jongeren het tegenovergestelde nu waar is. Toch zijn er nog steeds jongeren die beginnen met roken.”

Wat is het streven?

“Wij willen elk kind de kans geven om rookvrij op te groeien. Niet roken wordt de nieuwe norm. In het Nationaal Preventieakkoord heeft het kabinet samen met gemeenten, de zorg, sportbonden en andere overkoepelende organisaties afgesproken om in 2040 een rookvrije generatie te realiseren.”

“Wij willen in 2040 een rookvrije generatie.” Annelot van Rooij, adviseur gezondheidsbevordering

 

“Concreet betekent het dat geen kind dan nog rookt.”

Wat gaat goed?

“We helpen gemeenten om het thema op de kaart te zetten. Daarbij kijken we wat ze nodig hebben, wij zijn er om te helpen en de ene gemeente is verder dan de andere. Mooie voorbeelden zijn er genoeg. Deventer is bezig met het opzetten van een wijkaanpak rookvrij, om mensen te helpen bij het stoppen met roken. In Hardenberg reden we met de Stoptober bus. Aan voorbijgangers vroegen we: “Doet u mee?” Een vrouw kwam naar ons toe en zei: “Ik wil al zo lang stoppen, hebben jullie een tip?” We helpen ook bij de verspreiding van rookvrij-borden en andere uitingen. In de gemeente Dalfsen zijn alle honderdtwintig speeltuinen voorzien van rookvrij-stoeptegels.”

Wat kan beter?

“Voor veel mensen ligt een rookvrije omgeving voor de hand. En het klopt ook: er is veel gebeurd. Tegelijkertijd valt er nog veel winst te behalen. Vaak is het nemen van rookvrije stappen minder moeilijk of tijdrovend dan men denkt. Het vraagt van ons dat we het thema beter op de kaart zetten bij gemeenten, verenigingen en bedrijven. Met laagdrempelige stappen kan er veel gezondheidswinst worden behaald. Maar wij kunnen het als GGD natuurlijk niet alleen.”

Hoe gaat de Rookvrije Generatie Award bijdragen aan jullie ambitie?

“We willen mensen enthousiasmeren om op een leuke manier bezig te gaan met het rookvrij maken van locaties, gebouwen en terreinen. De prijzen die we verdelen onder de drie beste initiatieven – 2.500, 1.000 en 500 euro – zijn een steun in de rug om verder te investeren in de rookvrije generatie en een gezonde omgeving in het algemeen. Met de Rookvrije Generatie Award kunnen organisaties zichzelf op de kaart zetten. Het is gratis publiciteit – voor jou en voor de rookvrije generatie in het algemeen. Dus hierbij de oproep: meld je aan!

Wie meld jij aan voor de Rookvrije Generatie Award? Doe het gelijk!

Gerelateerde artikelen

Back to top button