SportVoetbal

Berkum zakt naar 2e plaats na gelijkspel

Zwolle – Berkum heeft thuis met 2-2 gelijk gespeeld tegen SDC Putten, dat diep in blessuretijd nog langszij kwam. Dat was niet onverdiend gezien het wedstrijdbeeld, maar daarom niet minder zuur voor de Zwollenaren die na een uur met 10 man verder moesten.

“Als je in de laatste minuut een doelpunt tegen krijgt stap je niet vrolijk van het veld. Ik sta hier met een sik,” mokte Berkum-trainer Arno Hoekstra. “Na de eerste helft was er niets aan de hand, maar met 10 man hadden we geen controle meer en liepen we er achter aan.” Coach Michael van den Berg van Putten zag dat zijn ploeg terecht een punt pakte. “In de tweede helft hadden wij iets meer de overhand en dan ga je voor de gelijkmaker. Toen er bij ons óók een rode kaart viel zijn we toch blijven voetballen.”

Wereldgoal

Na wat speldeprikken over en weer kwam Putten na iets meer dan een kwartier vrijwel uit het niets op voorsprong, maar wél met een wereldgoal. Berkum verspeelde de bal op het middenveld, waarna Rick Degenaar geweldig uithaalde en zo de bal over de vergeefs terug rennende keeper Dominic van Hoof in het Zwolse doel joeg: 0-1. Nadat de Putten-defensie vervolgens een bal van de doellijn moest halen kwam Berkum al snel op gelijke hoogte. Jason Huisman onderschepte goed en speelde Johnsen Bacuna aan, die de 1-1 binnen knalde. Na een half uur kwam Berkum zelfs op voorsprong, al was daar Puttense hulp bij nodig. Björn Bakker zette vanaf de achterlijn voor, waarna Martijn Duits probeerde op te ruimen. De SDC-verdediger raakte de bal echter volledig verkeerd en zorgde tot zijn ontzetting met een eigen doelpunt voor 2-1. Vlak voor rust claimde Rick Degenaar een penalty wegens hands, maar deed dat zo verhit dat hem dat een gele kaart opleverde en die zou hem na rust nog lelijk opbreken.

Rode kaart

Vlak na rust moest SDC-keeper Manuel Hoogewoning al zijn talenten aanspreken om een schot van Mark Bloemendaal uit de bovenhoek te tikken en even later redde Berkum-verdediger Dennis Horstman vlak voor de doellijn na een inzet van Jurian van den Brink. Na een uur spelen moest de thuisclub met 10 man verder, doordat een charge van Marc van der Meulen op Jerry Geurtsen met rood werd bestraft. Dat was vanzelfsprekend het sein voor de Veluwenaren om massaal ten strijde te trekken en in de 69e minuut juichte heel Putten al voor de gelijkmaker. Dat feest ging echter niet door omdat er buitenspel was geconstateerd. Toen Rick Degenaar een kwartiertje voor het slot Dennis Horstman torpedeerde betekende dat zijn tweede gele kaart, zodat ook hij kon inrukken maar Putten nam geen moment gas terug. In de extra tijd leek Berkum het duel door een kopbal van Bakker tóch te beslissen, maar keeper Hoogewoning redde fraai en even later viel de gelijkmaker alsnog. Toen de bal hoog voor het Berkum-doel werd geslingerd kon Rick van den Brink de 2-2 binnen kon koppen, een resultaat waardoor Berkum nu naar de tweede plaats in de Hoofdklasse B is gezakt.

Berkum-SDC Putten, 28 oktober 2017
Eindstand: 2-2 (2-1)
Doelpunten: 18. Rick Degenaar (0-1), 24. Johnsen Bacuna (1-1), 31. Martijn Duits (2-1) (eigen doel), 90+4. Rick van den Brink (2-2)
Scheidsrechter: Preston Henshuijs
Gele kaarten: Rick van den Brink, Wouter de Bruin (SDC Putten)
Rode kaarten: Marc van der Meulen (Berkum), Rick Degenaar (SDC Putten, 2 x geel)
Opstelling Berkum: Dominic van Hoof, Dennis Horstman, Jasper Bremmer, Jorben Nieuwenhuis, Jeroen van Brummen (46. Hoeseb Yakob), Jason Huisman, Marc van der Meulen, Mark Bloemendaal (71. Ruud Wellenberg), Björn Bakker, Chris van der Meulen, Johnsen Bacuna
Opstelling SDC Putten: Manuel Hoogewoning, Wesley Ruiter (76. Joost Heerschop), Sander Duits,
Jurian van den Brink, Kees Pluim (13. Max Degenaar), Rick Degenaar, Jerry Geurtsen, Rick van den Brink, Wouter de Bruin, Martijn Duits, Jefta van den Broek