Nieuws uit ZwolleSport

Berkum wint met moeite van Zutphen

Berkum heeft op eigen terrein met 2-1 gewonnen van FC Zutphen. De thuisclub had vóór rust weinig problemen en kwam verdiend op voorsprong, maar kreeg het na de tegentreffer in het tweede bedrijf nog behoorlijk benauwd.

“Tot de 2-1 was er niets aan de hand, maar nadat die viel na een pruts-terugspeelbal liepen we alleen nog maar achteruit,” stelde Berkum-trainer Willem Brouwer vast. “We hebben Zutphen toen in het zadel geholpen en onze keeper sleepte ons er in die fase doorheen.” Zutphen-coach Ron Olyslager was vanzelfsprekend ontevreden over het resultaat maar zag dat zijn ploeg wél goed had gespeeld. “We hadden hier minimaal een puntje verdiend, maar zeker in het laatste halfuur schoten we de kansen er niet in.”

Ziekenboeg Berkum, dat met een rijkelijk gevulde ziekenboeg de opstelling flink moest aanpassen, had in de eerste helft meer balbezit maar de bezoekers kregen al snel een goede kans om de score te openen. Een schot van Noë Bokila belandde al na acht minuten buiten bereik van Berkum-keeper Dominic van Hoof op de lat, waarmee Berkum goed weg kwam. Minuten later was Johnsen Bacuna aan de andere kant dicht bij een goal voor de Zwollenaren maar hij zag zijn inzet nog net verijdeld door doelman Lars Rotman. Na een minuut of 20 nam Berkum afstand toen er bij een passeeractie van Chris van der Meulen hands werd gemaakt. De Berkum-spits legde de toegekende vrije trap terug op verdediger Dirk Muis, die met een verwoestende streep de 1-0 binnen knalde.

Ruud Wellenberg, ditmaal optredend als laatste man, bracht even later op de Berkum-doellijn redding maar Berkum kreeg na een half uurtje een forse domper te verwerken. Spits Youp Kok moest na een botsing met een forse hoofdwond, naar het zich liet aanzien een gebroken jukbeen, van het veld en ging linea recta naar het ziekenhuis.

Vrije trap De Zwollenaren lieten zich daardoor echter niet demoraliseren, want een minuut later liep de thuisclub verder uit en opnieuw ging daar een vrije trap aan vooraf. Chris van der Meulen speelde de bal, ditmaal vanaf rechts, naar de volkomen vrij gelaten Johnsen Bacuna en die had geen moeite om van dichtbij de 2-0 binnen te tikken. Zutphen was even de draad kwijt en incasseerde kort daarop drie gele kaarten binnen een minuut.

Na rust was er aanvankelijk weinig aan de hand voor de thuisclub, maar de behendige Zutphen-spits Edilson Coelho gaf het eerste waarschuwingssignaal. Na een mooie passeeractie ging hij op het Berkum-doel af waar keeper Van Hoof, niet voor het laatst deze middag, redding bracht. Toen de Berkum-defensie echter even later behoorlijk de fout in ging met een foute terugkopbal onderschepte Coelho en schoof hij de 2-1 binnen. Beide ploegen kregen daarna kansen op de beslissende treffer. De Zwolse verdediging had de handen meer dan vol aan Bokila en Coelho maar keeper Van Hoof bleef uitstekend op de been en Samad Ezafzafi wist, een meter voor de Zwolse goal, ook niet te scoren. Aan de andere kant kwam Zutphen goed weg toen keeper Rotman een fraai schot uit de draai van Bacuna nog net onschadelijk kon maken, zodat het bij 2-1 bleef. Berkum is daarmee Zutphen weer gepasseerd op de ranglijst van de 1e Klasse D.

Berkum-FC Zutphen, 3 oktober 2015 Eindstand: 2-1 (2-0) Scheidsrechter: Ronald Spoler Doelpunten: 21. Dirk Muis (1-0), 34. Johnsen Bacuna (2-0), 55. Edilson José Coelho (2-1) Gele kaarten: Sebastian van Laar, Jelle Macaré, Noë Bokila, Tom de Haan (allen FC Zutphen) Opstelling Berkum: Dominic van Hoof, Jordi Lemmens, Ruud Wellenberg, Dirk Muis, Bram Pool, Jason Huisman, Marc van der Meulen, Chris van der Meulen, William Potkamp, Johnsen Bacuna, Youp Kok (33. Jordi de Jonge) Opstelling FC Zutphen: Lars Rotman, Jelle Macaré, Cas Mulder, Radjindher Banwari (35. Thom de Haan), Jesse Bickes (84. Wouter de Haan), Samad Ezafzafi, Mark Bloemendaal, Noë Bokila, Sebastian van Laar, Floris Egbers (67. Niek Bakkerweerd), Edilson Jose Coelho