Nieuws uit ZwolleSportVoetbal

Berkum wint knap bij Ajax

Zwolle – Berkum heeft een prima prestatie geleverd door in de uitwedstrijd bij de amateurtak van Ajax met 1-2 te winnen. De Zwollenaren lieten Ajax in de tweede helft langszij komen en kregen het toen even lastig, maar kwamen daarna sterk terug.

“Als wij er snel uitkwamen bleek waar bij Ajax de kwetsbaarheden achterin zaten,” zag Berkum-coach Arno Hoekstra. “We hebben het na de gelijkmaker 10 minuten moeilijk gehad, maar het is mooi dat we ons ook daar weer onderuit konden voetballen. Mentaal sterk dus, het zit goed binnen de ploeg.”

Blunder

Na een van beide kanten afwachtende opening, met kansen voor Ajax-topscorer Stanley Akoy en Berkum-rechtsbuiten Johnsen Bacuna, kwam Berkum in de 19e minuut met wat mazzel op voorsprong. Ajax-keeper Stephan Veenboer zag zijn defensie na een uittrap ongelooflijk blunderen, waardoor Björn Bakker de bal kon onderscheppen. De Berkum-middenvelder kon alleen op het doel af en hij liet Veenboer kansloos met een bekeken lobje: 0-1. Berkum nam daarop het heft in handen en na een half uur leek Bacuna voor de tweede Zwolse treffer te gaan zorgen toen hij op maat werd bediend door een dieptepass van Mark Bloemendaal. Die kans werd echter niet benut, waarmee Ajax blij mocht zijn met slechts één tegengoal de rust te halen.

Vlak na de hervatting liet ook Chris van der Meulen, na een voorzet van Bacuna, een flinke kans liggen maar er was lange tijd geen centje pijn voor de bezoekers. Dat werd anders toen de Berkum-defensie er in de 67e minuut bij een scrimmage niet in slaagde om de bal voor eigen goal weg te werken. Dat bracht Kenneth Misa-Danso vlak voor de doellijn in balbezit en het was een koud kunstje voor hem om de 1-1 binnen te werken.

Behendige spitsen

De gelijkmaker was het sein voor de thuisclub om alles op de aanval te gooien en de behendige Ajax-spitsen sneden een aantal keren fraai door de Zwolse verdediging. Ondanks kansen voor Akoy en Cerillio Cijntje bleef Berkum echter op de been en de bezoekers sloegen even later zelfs terug. Invaller Ruud Wellenberg, terug na een half jaar blessureleed, zag een geweldig afstandsschot uit de bovenhoek worden getikt door Ajax-doelman Veenboer maar dat bleek uitstel van executie. Uit de daarop volgende corner kopte Jason Huisman zijn ploeg naar 1-2 en daarna was het gedaan met de tegenstand van de Amsterdammers. Berkum kreeg zelfs nog kansen om de voorsprong uit te breiden, maar verder dan een wegens buitenspel afgekeurde treffer kwam het niet.

Door die uiteindelijk verdiende overwinning blijft Berkum samen met Excelsior ’31 de ranglijst in de Hoofdklasse B aanvoeren, waarbij de ploeg uit Rijssen een beter doelsaldo heeft. De Zwolse promovendus blijft het dus nog steeds uitstekend doen!

Ajax-Berkum, 21 oktober 2017
Eindstand: 1-2 (0-1)
Doelpunten: 19. Björn Bakker (0-1), 67. Kenneth Misa-Danso (1-1), 78. Jason Huisman (1-2)
Scheidsrechter: Bart van Rijsbergen
Gele kaarten: Jeroen van Brummen (Berkum), Jake Wollgarten, Lars Middelwijk (Ajax)
Opstelling Berkum: Dominic van Hoof, Dennis Horstman, Jasper Bremmer, Jorben Nieuwenhuis (79. Hoeseb Yakob), Jeroen van Brummen, Jason Huisman, Marc van der Meulen (74. Ruud Wellenberg), Mark Bloemendaal, Björn Bakker, Chris van der Meulen, Johnsen Bacuna
Opstelling Ajax: Stephan Veenboer, Jake Wollgarten, Glenn van Zoolingen, Tim de Jong, Bobby Bosma (41. Cerillio Cijntje), Jack van Moerkerk, Bilal el Amrani (56. Maurice Renger), Stanley Akoy, Kenneth Misa-Danso, Lars Middelwijk, Berry van’t Land