SportVoetbal

Berkum pakt winst bij Sparta Enschede

Zwolle – Berkum heeft bij Sparta Enschede met 0-2 gewonnen waarbij, net als in het thuisduel tegen de Tukkers, beide goals al vóór rust vielen. Na de hervatting hoefde Berkum niet meer zo nodig en kón Sparta het niet, zodat er toen weinig meer viel te genieten.

“Een zakelijke overwinning,” vond Berkum-coach Willem Brouwer. “Verdedigend stond het prima bij ons, we hebben geen kaarten gekregen en geen blessures. We doen dus volgende week gewoon nog volop mee want dan is het ‘D-day’ in de 1e Klasse D.”

Niet creatief

In de eerste helft was Berkum duidelijk de beter voetballende ploeg maar ondanks het vele balbezit werd daar lange tijd niet creatief genoeg mee omgesprongen. Na dik 10 minuten kon Chris van der Meulen alleen op het Enschedese doel af maar Sparta-keeper Daylan Kuipers greep bekwaam in en daarna stokte het vaak op veilige afstand van zijn goal. Pas na ruim een half uur viel het eerste kansje van de thuisclub te noteren maar Bjorn Bekkers zag dat zijn harde schot tot niet meer dan een corner leidde.

Direct daarna stelde Berkum binnen enkele minuten orde op zaken. Rechtsback Dirk Muis bediende Johnsen Bacuna met een prima dieptepass, waarna de Zwolse spits met een serie fraaie bewegingen zijn tegenstanders het bos in stuurde en in de hoek afrondde: 0-1. Onmiddellijk daarna werd het voor Sparta al zo’n beetje ‘mission impossible’ toen Muis uit een corner de 0-2 voor de bezoekers binnen kopte.

Gas terug genomen

Na rust nam Berkum gas terug, maar dat zorgde er niet voor dat het vooral in offensief opzicht kwaliteitsarme Sparta weer in de wedstrijd kon komen. De Zwolse verdediging stond uitstekend en de schaarse keren dat de Enschedese voorwaartsen er door kwamen had Berkum-keeper Dominic van Hoof geen moeite om zijn doel schoon te houden. Berkum kreeg nog een paar kansjes maar Potkamp en Marc van der Meulen schoten net naast en de iets te ver naar de zijkant gedwongen Ruud Wellenberg zag zijn inzet in het zijnet eindigen. Het enige ‘wapenfeit’ van Enschedese kant was een vrije trap net buiten het 16-metergebied van Danny Reinders, die de bal echter hoog over en naast het Zwolse doel ramde.

Omdat ook de concurrentie geen steken liet vallen blijft Berkum op een vierde plaats in de 1e Klasse D, waarmee de Zwollenaren de kansen nog redelijk in eigen hand hebben gehouden. Volgende week zal er bovenin deze klasse waarschijnlijk wel het één en ander veranderen want Berkum ontvangt dan koploper Go-Ahead Kampen en SDV Barneveld en Nunspeet, de nummers twee en drie, spelen dan tegen elkaar.