SportVoetbal

Berkum op valreep onderuit bij Urk

Zwolle – Berkum 1 heeft de altijd lastige uitwedstrijd bij SV Urk met 0-1 verloren. De bezoekers hielden 90 minuten lang stand tegen de aanvalsgolven van de fanatieke en vaak op het randje van het toelaatbare spelende Urkers, maar moesten in blessuretijd het hoofd alsnog buigen.

“We wisten dat we een behoorlijke storm konden verwachten en na 10 minuten had het ook al 2-0 kunnen staan,” zag Berkum-trainer Arno Hoekstra. “Wij creëerden te weinig maar een punt was mooi geweest, dus uiteindelijk baal je natuurlijk wel dat je de 0-0 niet kunt houden.”

Furieus ten aanval

Urk liet al direct geen twijfel toe over de strategie, door vanaf de aftrap furieus en massaal ten aanval te trekken. Dat leverde in de eerste minuten al twee schietkansen op voor Hessel Snoek en even later knalde Marinus Snoek op een ploeggenoot die net voor de doellijn van Berkum stond. Vrijwel onmiddellijk daarop vloog Jelle de Boer door het centrum naar het Zwolse doel maar keeper Dominic van Hoof kwam tijdig uit en voorkwam de openingstreffer.

Na de eerste 20 minuten ging de Urker storm een beetje liggen en kwam Berkum iets beter in de wedstrijd. De Zwollenaren moesten na krap een half uur echter wel een flinke optater incasseren, doordat verdediger Jasper Bremmer met een ogenschijnlijk zware blessure van het veld moest. Pas tegen het eind van het eerste bedrijf slaagde Berkum er in om wat gevaarlijker te worden maar Urk-doelman Cornelis Koffeman greep goed in bij inzetten van Johnsen Bacuna en Jordi Lemmens.

Knal op de lat

Na de hervatting was Urk opnieuw dicht bij een doelpunt maar een knal door Maarten Dijkhuizen van net buiten het strafschopgebied eindigde op de lat van het Berkum-doel. Gaandeweg begon Berkum beter te combineren, maar tot echt grote kansen leidde dat niet. Pas in de 70e minuut leek Bacuna dichtbij succes maar hij knalde in het zijnet en een kwartier voor het slot zag Jason Huisman, na een corner, dat zijn kopbal nog net voor de doellijn van de thuisclub werd gekeerd.

Het leek daarmee op een doelpuntloze remise af te stevenen, maar Urk bleef tot het einde toe volop gas geven en in blessuretijd werd dat beloond. Hessel Snoek wist de bal bij Gerrit Tol te bezorgen en diens schuiver in de hoek betekende alsnog de 1-0 voor Urk, dat gezien de kansenverhouding zeker verdiend als winnaar van het veld ging.

Omdat ook een aantal concurrenten punten morste bleef Berkum derde in de Hoofdklasse B, al is de achterstand wat opgelopen. De Zwollenaren hebben echter een wedstrijd minder gespeeld dan de nummers één en twee, dus de schade is vooralsnog te overzien.