Berkum ontvangt titelfavoriet Urk

Zwolle – Berkum speelt zaterdag op eigen terrein tegen Urk, één van de grote kanshebbers dit seizoen voor de titel in de Hoofdklasse B. De Zwollenaren zullen er dus een hele kluif aan krijgen om de goede resultaten van de laatste weken door te trekken tegen de Urkers, die samen met Staphorst aan de kop van de ranglijst staan.

“Urk doet het goed, maar hoe lang houden ze dat vol?,” vraagt Berkum-spits Johnsen Bacuna zich af. “Wij zijn goed uit de winterstop gekomen en de laatste tijd valt het onze kant op. Urk staat er om bekend dat ze hard werken, maar dat kunnen wij ook en als we dat wéér opbrengen is er wel wat mogelijk. Ik sta er positief in.”

IJzersterk

Urk is tot nu toe bezig aan een ijzersterk seizoen want de ploeg van trainer Richard Karrenbelt beschikt over eigenschappen waarvan elke club droomt. Urk combineert namelijk een zeer productieve aanvalslinie met één van de minst gepasseerde verdedigingen van deze klasse. Het laatste verlies van de polderploeg dateert alweer van november, toen Urk met 1-0 nét onderuit ging bij SDC Putten.

Afgelopen zaterdag speelde Urk thuis in de ‘topper’ van de Hoofdklasse B met 1-1 gelijk tegen nummer drie Excelsior ’31. Na een minuut of 20 kwam Urk op 1-0 door Lucas Schraal, maar kort na rust kwam Excelsior langszij toen Urk-verdediger Dick Hakvoort de bal in eigen doel werkte. Kort daarna moest Excelsior na een rode kaart met 10 man verder, maar in overtal kwam de thuisploeg niet verder dan een onbenutte kans voor Gerrit Tol. Urk kwam zelfs nog goed weg toen een inzet van de bezoekers op de paal achter de debuterende keeper Hendrik Bakker belandde.

Door die remise zag Urk, vorige week nog koploper, Staphorst passeren op de ranglijst. Beide ploegen hebben nu 35 punten maar Urk heeft een duel meer gespeeld. Het blijft bovenin deze klasse uiterst spannend, want de nummers drie, vier en vijf hebben maar twee punten minder dan de beide koplopers.

Weg terug

Berkum is, na een zwakke serie, de laatste tijd aardig op de weg terug. Twee weken geleden werd Staphorst in Zwolle met 2-0 geklopt en vorige week won Berkum bij concurrent DUNO met 1-2. De Zwollenaren kwamen daar door een penalty, na een ongelukkige handsbal, snel achter maar vier minuten later trok Thom Kooke de stand gelijk. Toen het op een remise leek uit te draaien prikte Johnsen Bacuna vijf minuten voor tijd de winnende goal achter de DUNO-keeper. Afgelopen dinsdag speelde Berkum in de vierde ronde van de Districtsbeker Oost tegen KHC, dat met 3-1 aan de kant werd gezet door goals van Bacuna (2x) en Chris van der Meulen.

Berkum heeft de blik dus weer naar boven gericht, maar weet dat het zaterdag heel wat beter voor de dag moet komen dan in oktober toen de Zwollenaren ‘op Urk’ met 4-1 onderuit gingen. Berkum kwam toen een minuut of 20 vóór tijd terug tot 2-1 en de gelijkmaker leek binnen handbereik. Ruim in blessuretijd sloeg Urk echter twee keer genadeloos toe, zodat de Zwollenaren alsnog met een ruime nederlaag afdropen.

De wedstrijd Berkum-Urk wordt geleid door scheidsrechter Preston Henshuijs uit Amsterdam, die zaterdag op Sportpark ‘De Vegtlust’ om 14.30 uur af laat trappen.