SportVoetbal

Berkum in nacompetitie naar SteDoCo

Zwolle – Berkum speelt dinsdagavond het eerste duel in de nacompetitie om promotie naar de Derde Divisie bij een grote onbekende: SteDoCo in de Alblasserwaard.

“Er ging geen belletje rinkelen toen ik hoorde tegen wie we spelen,” zegt Berkum-spits Youp Kok. “Als je naar hun cijfers kijkt moet het een goede ploeg zijn, maar ik heb er alle vertrouwen in. Het zit de laatste tijd mee voor ons, we geven veel minder weg en we creëren veel. Alleen moeten we dat nog wat beter afmaken.”

Trainer Frans Adelaar

Voor de buitenwacht is het bekendste gezicht bij SteDoCo dat van de trainer, want de ploeg wordt dit seizoen gecoacht door Frans Adelaar, eerder actief bij onder meer FC Utrecht, ADO Den Haag en Sparta. Onder zijn leiding werd SteDoCo derde in de Hoofdklasse A en werd de derde periodetitel gepakt. SteDoCo is defensief ijzersterk: met 32 tegengoals in 30 duels heeft de ploeg de minst gepasseerde verdediging van de Hoofdklasse A. Ook voorin is er kwaliteit, getuige de 18 goals van Jordey van Dam (met een verleden bij onder meer Feyenoord en NAC Breda). Dat totaal leverde hem dit seizoen een tweede plek op de topscorerslijst van de Hoofdklasse A op.

Afgelopen zaterdag won SteDoCo met 2-0 van RVVH, dat daardoor naar de eerste klasse tuimelde. RVVH had nog een theoretisch kansje om degradatie te ontlopen maar SteDoCo kwam al na vijf minuten op 1-0 door Jay-Jay Meierdres. Volgens eigen zeggen was de rest van het duel een ‘plichtmatig potje’, waarin de thuisclub zich voor de komende nacompetitie spaarde. Toen Bryan Jongeneel een kwartier na rust de 2-0 binnen werkte was de winst binnen en viel het doek voor RVVH.

Fantastisch seizoen

Berkum kan terugkijken op een fantastisch seizoen, want na het kampioenschap in de eerste klasse van vorig jaar volgde voor de ploeg van trainer Arno Hoekstra een tweede plaats in de Hoofdklasse B én een ticket voor de nacompetitie. Die prijs werd afgelopen zaterdag thuis binnen gehengeld in de met een 1-1 remise geëindigde streekderby tegen Genemuiden. Die wedstrijd was een stuk spectaculairder dan de uitslag suggereert, want beide ploegen gingen vanaf de aftrap vol aan de bak.

Aan beide kanten vielen er flinke kansen, werden ballen van de doellijn gehaald en lieten de keepers knap werk zien. Genemuiden kreeg vóór rust de beste kans maar Berkum-doelman Dominic van Hoof stopte, niet voor het eerst, op een cruciaal moment een penalty. Berkum nam daarna het heft meer in handen, maar kwam pas in de slotfase op 1-0 door Youp Kok. Dat Genemuiden op de valreep nog langszij kwam kon de pret niet drukken, want voor de Zwollenaren was de remise genoeg voor een tweede plaats achter kampioen Eemdijk én een vervangende periodetitel.

Berkum, Excelsior ’31 en Ajax spelen nu in de nacompetitie in twee poules samen met SteDoCo, Ter Leede en Hoek (de periodekampioenen uit de Hoofdklasse A) en met Capelle en Spijkenisse, de nummers 15 en 16 van de Derde Divisie.

De nacompetitiewedstrijd SteDoCo-Berkum wordt dinsdag geleid door scheidsrechter Colin Prooi uit Hellevoetsluis, die op Sportpark Groeneweg aan de Groeneweg 59 in Hoornaar (Zuid-Holland) om 20.00 uur af laat trappen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button