KabelkrantNieuws uit ZwolleSportVoetbal

Berkum naar gewaarschuwd Buitenpost

Zwolle – Berkum speelt zaterdag uit bij Buitenpost. Dat kreeg vorige week een enorme oorwassing en zal alles uit de kast halen om nieuw gezichtsverlies te voorkomen. Berkum voetbalt de laatste weken aardig, maar heeft de punten nog steeds broodnodig.

“We moeten zo snel mogelijk weg uit de onderste regionen,” beseft Berkum-verdediger Frank van der Burg. “We voetballen de laatste tijd wél beter, er is meer geduld aan de bal. Nu nog de overwinningen, want het ontbreekt nog steeds aan punten. Gelijkspelen, zoals vorige week tegen AZSV, is niet goed genoeg!”

Probleemloos

Buitenpost had eerder nog wel eens moeite om zich te handhaven, maar eindigde vorig seizoen probleemloos en veilig als elfde. In 2022-2023 begon de formatie van trainer Willem Brouwer nog veel beter. Toen sloten de Friezen de eerste periode in de 4e Divisie B af op een fraaie vierde plaats. Daarna begon het echter te haperen en liet Buitenpost nogal wat punten liggen. In het laatste duel vóór de winterstop deed de ploeg het goed met een 0-2 winst bij CSV Apeldoorn, maar afgelopen zaterdag werd de competitie hervat met een ontluisterende 5-0 nederlaag bij Swift.

Buitenpost had daar vooral in de eerste helft weinig in te brengen, al ging er iets meer dan een half uur voorbij voordat Swift op 1-0 kwam. Daarna ging het echter hard, want nog geen vijf minuten later was het al 3-0. Na rust kwamen de Friezen er wat beter in, maar Mark van der Meer en Willem de Boer verzuimden oog-in-oog met de Swift-doelman te scoren. Uit een counter kwam Swift daarna op 4-0 en toen het een kwartier voor het slot 5-0 werd was de ontreddering voor Buitenpost compleet.

Zure nederlaag

Berkum begon deze competitie zwaar teleurstellend en ontving in die fase het toen goed draaiende Buitenpost. Dat liep in september uit op een zure 1-2 nederlaag voor de ploeg van trainer Arno Hoekstra. Berkum had in de eerste helft de kansen, maar pas vlak vóór rust zette Mike van Ekeren zijn ploeg op 1-0. In het tweede bedrijf kwam Buitenpost vrijwel uit het niets op gelijke hoogte en het werd voor Berkum nóg erger toen Mark Huizinga, ruim in blessuretijd, een vrije trap binnen krulde: 1-2.

De Zwollenaren draaiden daarna nog lang stroef, maar de laatste tijd laat de ploeg toch beter voetbal zien. Vóór de winterstop werd met 2-2 gelijk gespeeld bij Ajax en afgelopen zaterdag kwam er een 1-1 thuisremise uit de bus tegen het taaie AZSV. Berkum speelde een uitstekende eerste helft, maar de bezoekers kwamen door een van richting veranderd schot op 0-1. Slechts twee minuten later kwam Berkum echter langszij door Martijn Brakke, na goed voorbereidend werk van Frank van der Burg. Berkum stond daarna een uur met een man meer in het veld, maar slaagde er niet in de bijzonder compacte AZSV-defensie nog een keer te passeren.

Buitenpost staat inmiddels op de zevende plaats van de ranglijst, terwijl Berkum al weken op de riskante 12e plek bivakkeert. Hoog tijd dus voor de Zwollenaren om een buffer te creëren ten opzichte van de gevarenzone, en daar is een goed resultaat in Friesland meer dan welkom bij.

De wedstrijd Buitenpost-Berkum wordt zaterdag geleid door scheidsrechter Pim Weghorst, die op Sportpark De Swadde aan de Jeltingalaan 80 in Buitenpost om 14.30 uur af laat trappen.