SportVoetbal

Berkum met moeite langs NSC Nijkerk

Zwolle – Berkum heeft thuis met 1-0 gewonnen van NSC Nijkerk, maar haalde voor rust veel te weinig uit het overwicht. Berkum leek zelfs op achterstand te komen, maar keeper Dominic van Hoof pakte een glansrol door, net als een week eerder, een penalty te stoppen. Na de Berkum-goal kwam NSC sterk terug, maar dat was nét niet genoeg.

“In de eerste helft speelden we met veel lef, beweging en dreiging. NSC was in de eindfase behoorlijk gevaarlijk maar we hebben écht laten zien dat we de wedstrijd over de streep wilden trekken,“ analyseerde Berkum-trainer Arno Hoekstra.

Coach John Kamphuis van NSC vond dat zijn ploeg zichzelf tekort had gedaan. “Dat we die penalty lieten liggen was cruciaal. In de tweede helft schoten we een bal op de paal en een paar minuten later was het 1-0. We hadden hier een resultaat kunnen halen en dat is zuur.”

Van de lijn gekopt

Berkum deelde vóór rust de lakens uit, maar de thuisclub deed daar veel te weinig mee. Zo gingen kansen voor Youp Kok en Chris van der Meulen verloren en moest NSC-verdediger Roy Schaap, na een Berkum-corner, de bal van zijn doellijn koppen. Na iets meer dan een uur leken de bezoekers uit het niets op voorsprong te komen toen linksbuiten Yordi Grovenstein, de hele middag een ware plaag voor de Zwolse defensie, in het strafschopgebied onderuit ging en NSC een penalty kreeg. Berkum-keeper Dominic van Hoof wist de strafschop van de Nijkerkse topscorer Nico van de Brom echter uit de hoek te halen en dat bleek van grote waarde.

Selectie vv Berkum – seizoen 2017-2018 – Foto: Henry Dijkman

Op de paal

Direct na rust mikte Kok van dichtbij nét naast het NSC-doel, maar na een uur waren de Veluwenaren opnieuw dichtbij een voorsprong. Grovenstein ging weer goed door en bediende Eyup Terlemez op maat, maar diens inzet belandde op de paal van het Berkum-doel. Slechts enkele minuten later viel het eindelijk eens echt goed voor de thuisclub. Aanvoerder Marc van der Meulen veroverde de bal, passte naar links waar broer Chris op kon rukken en de Berkum-topschutter haalde prima uit voor de 1-0.

Mogelijkheden

Berkum kreeg daarna via Johnsen Bacuna en Chris van der Meulen kansen om de marge te verdubbelen, maar toen die niet werden verzilverd liet de thuisclub zich steeds meer terug dringen. Daarbij knalde NSC’er Dave Knikker naast en misten drie man op rij voor het Zwolse doel na een voorzet van Grovenstein. Zo’n 10 minuten voor tijd leek Berkum door het oog van de naald te kruipen toen Schaap op de lat kopte en vervolgens ook via de lat over schoot, maar hij was daarbij al afgevlagd wegens buitenspel. Berkum bleef zo, af en toe met moeite, op de been en hengelde opnieuw drie belangrijke punten binnen. De Zwollenaren staan daarmee nog steeds vierde in de Hoofdklasse B en houden zo uitzicht op een positie die mogelijk recht geeft op deelname aan de nacompetitie.