SportVoetbalVV Berkum

Berkum met moeite voorbij DETO

Zwolle – Berkum heeft thuis met 2-1 gewonnen van DETO Twenterand en bleef zo koploper in de 1e Klasse D, maar op rolletjes liep het zeker niet. De door blessures flink gehandicapte Zwollenaren namen voor rust onvoldoende afstand en dat brak hen daarna bijna op.

“Het ging niet gemakkelijk vandaag, maar je moet ook slechte wedstrijden kunnen winnen,” stelde Berkum-trainer Arno Hoekstra vast. Coach Jos van der Veen van DETO zag dat Berkum beter begon maar dat zijn ploeg er steeds beter in kwam. “Ik moet een compliment maken voor de strijdlust die wij hebben getoond. Dat we dan vijf minuten voor tijd toch verliezen is het geluk dat een koploper vaak heeft.”

Eerste klap

De wedstrijd was nauwelijks begonnen toen Berkum de eerste klap uitdeelde. Na een fraaie dieptepass van Jeroen van Brummen zette Ricardo Kuijer voor en Mehran Ali Pour Asli stond op de goede plek om de 1-0 binnen te tikken. Direct daarna dook Kuijer op voor DETO-doelman Anthony van Zaltbommel maar de Zwolse vleugelspits schoot over. Berkum bleef dominant en na een minuut of 20 was Chris van der Meulen dichtbij succes. Zijn inzet schampte echter via keeper Van Zaltbommel en verloor daardoor vaart, waarna verdediger René Nijhof de bal nog net voor de doellijn weg kon rammen. Even later leek het erop dat Youp Kok onderuit werd gehaald in het Vriezenveense strafschopgebied, maar scheidsrechter Meilink wuifde de aanspraken op een penalty resoluut weg. Omdat keeper Van Zaltbommel ook een vrije trap van Chris van der Meulen uit de bovenhoek ranselde bleef de marge vóór rust zo beperkt tot één goal.

De personele zorgen bij de thuisclub werden nog groter toen in de rust bleek dat middenvelder Ruud Wellenberg niet verder kon. DETO begon bovendien feller en dat had al direct succes op kunnen leveren toen spits Frank Smit alleen op het Berkum-doel af kon, maar keeper Bjarn Onderstal met een goede reflex op zijn weg vond. Twee minuten later kwamen de bezoekers echter alsnog langszij, toen een DETO-corner niet goed werd verwerkt en invaller Maarten Booyink de 1-1 binnen kon werken.

Schot op de lat

Berkum bleef druk zetten maar was op de beslissende momenten niet efficiënt genoeg. Zo dreunde een schot van Ali Pour Asli, buiten bereik van de DETO-doelman, via de lat terug en sukkelde een inzet van Kok net naast een leeg Vriezenveens doel. Toen keeper Van Zaltbommel de bezoekers met enkele prima reddingen in de wedstrijd hield leek Berkum twee dure punten in te gaan leveren, maar vijf minuten voor tijd liep dat toch anders. Na een corner belandde de bal bij Marc van der Meulen en zijn uithaal van afstand werd doeltreffend van richting veranderd door broer Chris: 2-1. Daarmee maakte Berkum met bloed, zweet en tranen eindelijk een eind aan de jarenlang volgehouden traditie dat DETO in Zwolle altijd met de winst aan de haal ging.

Berkum-DETO Twenterand 2-1 (1-0)

Scheidsrechter: Raymond Meilink
Doelpunten: 2. Mehran Ali Pour Asli (1-0), 50. Maarten Booyink (1-1), 85. Chris van der Meulen (2-1)
Gele kaarten: Youp Kok, Dennis Horstman (Berkum), Lesley Nahrwold, Anthony van Zaltbommel (DETO Twenterand)

Opstelling Berkum: Bjarn Onderstal, Dennis Horstman, Jeroen van Brummen, Jorben Nieuwenhuis, Jordi Lemmens (79. Bram Pool), Mehran Ali Pour Asli, Ruud Wellenberg (46. Frank Hoolsema), Marc van der Meulen, Chris van der Meulen, Youp Kok, Ricardo Kuijer (82. Thom Kooke)
Opstelling DETO Twenterand: Anthony van Zaltbommel, Wybe Kram, Tom Smoes, Koen Fleer, Jerry van Staa, René Nijhof, Lesley Nahrwold (79. Nick Schuur), Hans Matti (86. Lars Kikkert), Reno Timmerman (46. Maarten Booijink), Qays Shayesteh, Frank Smit