EconomieNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Wordt het Staatshuys het nieuwe Catshuis voor de regio Zwolle?

Op donderdag 30 oktober is aan de Thorbeckegracht het ‘Staatshuys’ geopend. Ben Keizers, eigenaar van het Staatshuys  heeft het geboortehuis van Thorbecke, opnieuw ingericht tot een inspiratiehuis voor overheid en maatschappelijke organisaties. De inspirerende omgeving moet bestuurders en volksvertegenwoordigers op een andere manier laten kijken naar de uitvoering en organisatie van haar taken. Het ‘Staatshuys’ kan voor dit soort gelegenheden worden besproken. Daarnaast organiseert het huis open thema avonden, trainingen en workshops en kan via verbonden adviseurs meegedacht worden op elk terrein van overheidshandelen.

In deze opzet doet het denken aan het Catshuis in Den Haag, welke ook als informele vergaderlocatie dienst doet. Net als het ‘Staatshuys” had ook het Catshuis een vooraanstaand bewoner namelijk dichter en politicus Jacob Cats (1577-1660).

Geboortehuis Thorbecke

Het pand, dat in april 2013 door Keizers is  aangekocht, is het ruim 400 jaar oude geboortehuis van Johan Rudolf Thorbecke.  Het staat aan de Thorbeckegracht 11 te Zwolle. Thorbecke woonde hier van 1798 tot 1815.

Na een uitgebreide renovatie is het huis opnieuw ingericht waarbij de unieke historische elementen behouden zijn gebleven. De hele locatie ademt de sfeer van Thobecke uit. Niet alleen vanwege de oorspronkelijke elementen maar ook door nieuwe technieken zoals augmented reality.

Thorbecke stond aan de basis van onze grondwet

Als voorzitter van de Grondwetscommissie was Thorbecke in 1848 grondlegger van de Nederlandse parlementaire democratie (zie ook revolutiejaar 1848). Deze commissie was door koning Willem II ingesteld met als opdracht een nieuwe Grondwet te ontwerpen. De reden hiervoor was dat koning Willem II geschrokken was van de politieke woelingen in het buitenland. Met het aanstellen van deze commissie passeerde de koning de ministers van zijn kabinet. De nieuwe Grondwet bevatte bijna volledig het werk van Thorbecke.

Door de invoering van de nieuwe grondwet kwamen er rechtstreekse verkiezingen en ministeriële verantwoordelijkheid, werden parlementaire rechten uitgebreid en werd de mogelijkheid van Kamerontbinding ingevoerd. Deze grondwet zou van Nederland, uiteindelijk, na een proces van gewenning dat jaren duurde, een moderne staat maken. De nieuwe grondwet werd geproclameerd op 3 november 1848.

Bron: Wikipedia

Virtuele tour door Staatshuys

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button