KabelkrantNieuws uit ZwolleSport

Berkum knokt zich langs Eemdijk

Zwolle – Berkum heeft op eigen terrein een zwaarbevochten maar uiterst nuttige 1-0 winst behaald
tegen Eemdijk. De bezoekers openden sterk maar zakten na de openingsgoal wat in en
konden daarna, ondanks massale druk, geen bres meer slaan in een hecht Zwols collectief.

“We hebben met zijn allen geknokt en gestreden. In de eerste 10 minuten was het lastig
maar daarna kregen we het beter voor elkaar,” zag Berkum-trainer Arno Hoekstra. “Ik ben
heel blij hoe we ons gepresenteerd hebben.” Eemdijk-coach Willem Romp vond dat zijn
ploeg het na de openingsfase liet liggen. “In het eerste kwartier moeten we een goal maken,
daarna voetbal je tegen jezelf en wordt het een heel vervelende wedstrijd voor ons.”

Oog van de naald

Het door blessures en een schorsing gehandicapte Berkum had het direct zwaar tegen de
furieus openende bezoekers en kroop al in de eerste minuten twee keer door het oog van de
naald. Onmiddellijk na de aftrap ontsnapte de thuisclub toen chaos voor het Zwolse doel niet
werd afgestraft en na vijf minuten haalde Berkum-captain Marc van der Meulen een inzet van
Jeffrey van de Dikkenberg van de doellijn. Vrijwel uit het niets kwam Berkum daarna echter
op voorsprong. Nadat Julian de Ruiter er bij een uitval een corner uit had gesleept werd er
eerste instantie nog weggewerkt, maar Eemdijk-keeper Jeroen de Harder leverde de bal
vervolgens in bij Martijn Brakke die van dichtbij de 1-0 binnen kon schuiven.
Dat was een flinke tik voor de tot dat moment dominante ploeg uit Bunschoten en Berkum
kwam er langzamerhand wat beter in. In de 26 e minuut kwam de thuisploeg zelfs dichtbij een
grotere voorsprong, maar een kopbal van De Ruiter ketste via de lat over het Eemdijk-doel.
Aan de andere kant behoedde Berkum-keeper Huib Veurink zijn ploeg vlak vóór rust voor de
gelijkmaker door de bal onder de lat weg te tikken.

Druk

Direct na de hervatting stuurde Ivar Nijboer zijn rechterspits De Ruiter prima over rechts op
pad, maar doelman De Harder kon de daarop volgende inzet keren en even later schoot
Nijboer na een goede combinatie over het Eemdijk-doel. De bezoekers zetten steeds meer
druk en dat leek na een uur succes op te gaan leveren bij een vrije trap van Jesper van
Dalen, maar Berkum-keeper Veurink haalde de bal fraai uit de bovenhoek. Ook in het
vervolg bleef het massale Eemdijk-offensief zonder succes. De bezoekers combineerden
goed maar bleken voorin te onmachtig, mede doordat de Berkum-defensie, onder leiding van
de uitstekend spelende Marc van der Meulen, goed op de been bleef en niets weggaf.
Berkum haalde daarmee drie zeer welkome punten binnen in de strijd om lijfsbehoud en de
ploeg steeg twee plekken naar de 10 e plaats in de Hoofdklasse B. Komende dinsdag wacht
voor de Zwollenaren nog het restant van het eerder, na een half uur, gestaakte duel tegen
DETO Twenterand en ook dan kan de ploeg dus belangrijke stappen zetten.