112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Berging trein bij Dalfsen gestart – dienstregeling voorlopig met bussen

Zwolle – Dalfsen – Afgelopen nacht is ProRail begonnen met het bergen van de trein in Dalfsen. Deze trein was gisteren ontspoord na een botsing met een hoogwerker. Inmiddels is het eerste van vier treindelen weggetakeld en op een dieplader geplaatst. De bergingswerkzaamheden verlopen tot nu voorspoedig.

Voordat vanacht begonnen kon worden met het wegtakelen van de trein is eerst een noodweg aangelegd voor diepladers en voor een hijskraan. Het wegtakelen van de trein in de drassige grond ter plekke is intensief en tijdrovend. Ook al omdat in belang van het onderzoek de trein zo intact mogelijk moet worden gelaten. De vier treindelen worden met grote zorgvuldigheid van elkaar gehaald en daarna afgevoerd naar een depot voor verder onderzoek.

Spoorschade

Door de botsing zijn de bovenleiding, de spoorstaven, dwarsliggers en spoorapparatuur beschadigd. Wanneer de trein is verwijderd, kan het spoorherstel definitief plaatsvinden. Wel wordt al zoveel mogelijk spoorwerk voorbereid en waar mogelijk uitgevoerd. Na herstel van het spoor zelf, is er vervolgens nog tijd nodig voor het uitvoeren van veiligheidstesten. Op dit moment kan ProRail nog niet exact aangeven hoe lang het wegtakelen van de trein en de andere werkzaamheden gaan duren. Zoals het er nu naar uit ziet zal dit wel enkele dagen in beslag kunnen nemen.

Onderzoek

Gisterochtend botste een Arriva-trein op een hoogwerker op de bewaakte overweg Het Lageveld in Dalfsen. Bij het ongeval is de machinist van de trein om het leven gekomen en raakten zeven personen gewond. De politie, ProRail, Arriva, Onderzoeksraad voor Veiligheid en de Inspectie Leefomgeving en Transport voeren onderzoek uit naar de oorzaak van de botsing.

De overweg Het Lageveld

Het ongeval gebeurde op een bewaakte overweg. Inmiddels is vast komen te staan dat de overweg ten tijde van het ongeval heeft gefunctioneerd. Sinds 1976 heeft zich op deze overweg geen ongeval voorgedaan. De hoogwerker was niet in opdracht van ProRail aan het werk.

Bussen

Vanwege het ongeval rijden er tussen Ommen en Zwolle bussen in plaats van treinen. Met ingang van woensdag 24 februari wordt volgens een gecombineerde trein-/busdienstregeling gereden. Tussen Emmen en Ommen rijdt er 1 keer per uur een stop- en 1 keer per uur een sneltrein. Tussen Ommen en Zwolle worden snel- en stopbussen ingezet. Deze bussen rijden 2 keer per uur. De spitsdienst die normaliter op het traject rijdt komt te vervallen. Afhankelijk van de bestemming moet u rekening houden met circa 30 minuten extra reistijd.

 

Vanaf maandag rijden zoals het nu lijkt de treinen weer.


 

 

 

Foto : ©ProRail Berging trein Dalfsen
Foto : ©ProRail Berging trein Dalfsen
Foto : ©ProRail Berging trein Dalfsen
Foto : ©ProRail Berging trein Dalfsen

Gerelateerde artikelen

Back to top button