112 nieuwsBinnenstadNieuws uit ZwolleVoorpaginaZwolle-Zuid

Beloning van 10.000 euro voor gouden tip Zwolse handgranaten-zaak

Zwolle – De Zwolse politie heeft donderdagavond in het opsporingsprogramma ‘Onder de loep’ van RTV Oost aandacht gevraagd voor de incidenten met handgranaten in de binnenstad en Zwolle-Zuid.

Deze week werd bekend dat de hoofdofficier van justitie een beloning van 10.000 euro uitlooft voor de gouden tip die leidt tot het oplossen van de Zwolse zaken waarbij handgranaten zijn gebruikt.

Op woensdag 10 oktober werd een handgranaat opgehangen aan de deur bij café Bruut in de Voorstraat. Op dinsdag 26 februari ontploften rond half vijf in de ochtend twee handgranaten in de Hanselaarmate.

Op dinsdag 26 februari raken door de explosies meerdere auto’s en huizen beschadigd aan de Hanselaarmate © Peter Denekamp

Hanselaarmate

“We hebben veel getuigen gehoord en ook beelden bekeken de laatste tijd”, zegt Marloes Ballast van de politie. “Daardoor hebben we personen en voertuigen kunnen uitsluiten. Maar we komen nog graag met een aantal mensen in contact. Bijvoorbeeld de bestuurder van een kleine donkere personenauto, een vierkant model. Deze auto reed op dinsdag 26 februari tussen 3.15 uur en 3.30 uur ’s nachts op de Tichelmeesterlaan, niet ver van de Hanselaarmate waar later de explosies zijn. Wij willen graag met de bestuurder van die auto spreken.”

“Rond 5 uur die nacht reed een automobilist in een lichtgekleurde personenauto over de Tichelmeesterlaan, ook met deze bestuurder komen we graag in contact”, vervolgt Ballast.

Ook wil de politie in contact komen met een persoon die kort na de explosie in de buurt van een brandgang stond achter woningen aan de Hanselaarmate. “De persoon die we zoeken stond er net na de knallen en liep rustig de brandgang in,” vertelt Ballast. “Deze persoon is mogelijk een belangrijke getuige dus we willen hem of haar graag spreken.”

Op woensdag 10 oktober werd een handgranaat opgehangen aan de deur bij café Bruut in de Voorstraat © Peter Denekamp

Café Bruut

In oktober waren in Opsporing Verzocht beelden te zien van de fietser die een handgranaat ophing aan de deur bij café Bruut. “We hebben wel tips gekregen, er is ook een naam genoemd. Maar tot nu toe horen we vooral geruchten. We hopen dat met de 10.000 euro beloning in het vooruitzicht mensen ook echt met de politie willen praten als ze waardevolle informatie hebben”, zegt Ballast. “We willen nog steeds weten wie die fietser is die de granaat aan de deur van het café heeft gehangen en waarom dat is gebeurd.

Ook willen we weten wat de aanleiding is om granaten te laten ontploffen aan de Hanselaarmate. Wie is daarvoor verantwoordelijk? Zijn er mensen benaderd om die granaten te gooien of bij het café op te hangen? Als iemand daar meer over kan vertellen, neem dan contact met ons op via 0900-8844 of via een persoonlijk bericht op Facebook of Twitter. U kunt ook anoniem een melding doen via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. ”

Onder de Loep is het opsporingsprogramma van RTV Oost, in samenwerking met de politie Oost-Nederland en het Openbaar Ministerie. Om de twee weken is Onder de Loep te zien op donderdagavond bij TV Oost.

Gerelateerde artikelen

Back to top button