Dit is een commerciële partnerbijdrageOndernemend nieuws

Beleef de leukste bezienswaardigheden van Zwolle


Dit is een commerciële partnerbijdrage.

Zwolle is een stad vol verrassingen. Hoewel de meeste mensen misschien niet direct aan deze bestemming denken bij een weekendje weg of stedentrip, zouden ze dan eigenlijk veel vaker moeten doen. Er valt van alles te beleven in de hoofdstad van de provincie Overijssel. Of je nu een van de onderstaande bezienswaardigheden wilt bezoeken, lekker uit eten wilt gaan of allerlei casino spellen wilt spelen in de verschillende gokhallen die de stad te bieden heeft. Zowel overdag als in de avonduren is er voor ieder wat wils. Om erachter te komen wat je zeker niet mag missen, hebben we hieronder de bekendste bezienswaardigheden van de stad voor je op een rijtje gezet:

Volop vermaak op Grote Markt

De Grote Markt is het kloppende hart van de stad. Dit plein is centraal gelegen, zoals we dat bij veel steden met een middeleeuwse oorsprong zien. De Sint-Michaëlskerk is het meest opvallende gebouw aan het plein, afkomstig uit de vijftiende eeuw. Het is een aanrader om deze kerk ook van binnen te bezoeken, al is het alleen al voor het prachtige Schnitger-orgel. Daarnaast staan er op het plein diverse kunstwerken en is er volop horeca. Op een zonnige dag is het heerlijk om hier op een terrasje van het weer te genieten.

Eten in De Librije

Wie aan gastronomie denkt in Nederland komt al snel bij De Librije uit. Veel fijnproevers zien dit als een van de beste restaurants die er in Nederland te vinden is. De eigenaars zijn de bekende chef Jonnie Boer en zijn vrouw Thérèse. Vanaf 2004 heeft het restaurant al 3 Michelinsterren. Daarmee is het gelijk ook het restaurant in Nederland dat het langste deze waardering heeft gekregen en weten vast te houden. Binnen de culinaire wereld staat dit gelijk aan de top van de top. Wanneer je een bijzondere avond uit wilt beleven en van allerlei culinaire hoogstandjes wilt genieten, is De Librije bezoeken zeker een aanrader. Reserveren moet echter wel al maanden van tevoren, dus houdt hier rekening mee.  

Boeken in de Broerenkerk

De Broerenkerk fungeerde, zoals de naam al doet vermoeden, lange tijd als religieus gebouw. Het was eerst een rooms-katholieke, waarna het ruim vier eeuwen lang werd gebruikt voor protestantse diensten. Dat was tot 1983. Hierna volgde een grondige renovatie, waarna het gebouw vanaf 2013 omgetoverd is tot boekenwinkel. De unieke omgeving zorgt ervoor dat het wordt gezien als een van de mooiste boekenzaken die er in Nederland te vinden is.

Neem een kijkje in het monumentale Vrouwenhuis

Het Vrouwenhuis is gelegen aan de Melkmarkt. Het is een monumentaal pand dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de historie, onder andere door te fungeren als een verzorgingshuis. Tot in de jaren tachtig was het een plaats waar vrouwen terecht konden die lid waren van de hervormde kerk. Op de begane grond van het gebouw is tegenwoordig Museum het Vrouwenhuis Zwolle te vinden, terwijl er zich op de bovenste verdieping meerdere woningen voor studenten bevinden. 

Kunst en Rock N Roll in het Herman Brood Museum

Een van de bekendste Zwollenaren is toch wel Herman Brood. De kleurrijke muzikant en kunstenaar werd in de hoofdstad van Overijssel geboren en heeft er voor altijd zijn sporen nagelaten. Gedurende zijn leven maakte hij naast muziek vele kunstwerken waarvan je er bij het Herman Brood Museum een aantal van kan zien. Naast een greep uit het werk van Herman Brood krijg je allerlei andere aspecten van zijn bijzondere leven te zien.

Vergaap je aan de Sassenpoort

Er was een tijd waarin er in Zwolle maar liefst 6 verschillende stadspoorten waren te vinden. Er is geen twijfel over mogelijk dat de Sassenpoort de meest indrukwekkende was en is. Daarbij is het ook de enige die er nog over is. Het is een imposant bouwwerk, zeker als je bedenkt dat het al vroeg in de vijftiende eeuw werd gebouwd. Dit heeft er vooral mee te maken dat ze Zwollenaren in deze tijd hun rijkdom wilde tonen aan iedereen die langskwam. Vandaag de dag is de Sassenpoort een eigendom van de Nederlandse staat en behoort het tot de top 100 van monumenten in ons land. 

Bezoek de Stadsmuur

We blijven een beetje in dezelfde periode hangen, want ook een bezoek aan de Stadsmuur is meer dan de moeite waard. Er was een tijd waarin Zwolle volledig was ommuurd, maar dat is inmiddels niet meer het geval. Wel is er een groot deel van de Stadsmuur bewaard gebleven. Langs de Thorbeckegracht zijn er naast de muur ook nog twee torens te zien. Dit zijn de Wijndragerstoren en de Pelsertoren.   

Bewonder de kunst in Museum De Fundatie

Dit is het bekendste museum van Zwolle en tevens een van de beste kunstmusea die ons land te bieden heeft. Niet alleen is er in Museum De Fundatie van alles te zien, het gebouw spreekt van de buitenkant ook tot de verbeelding. Het heeft een neoclassicistische basis waar later van alles aan toegevoegd is, zoals een futuristisch dak. Naast de bijzondere uitstraling vanaf de buitenkant kun je binnen kunstwerken zien van bekende schilders zoals Vincent van Gogh, Auguste Rodin, Piet Mondriaan en Karel Appel.


Dit is een commerciële partnerbijdrage.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren