Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Bekroonde documentaire komt naar Zwolle

'Shadow Game' draait zondag in Filmtheater Fraterhuis

Zwolle – ‘Shadow Game’, een documentaire waarin minderjarige vluchtelingen reizen door Europa. Dagelijks proberen ze levensgevaarlijke grenzen over te steken, op zoek naar een beter leven en veiligheid. 27 juni is de documentaire Shadow Game in het Fraterhuis te bekijken. We spraken met documentairemaker en regisseur Els van Driel over de documentaire:

 

De documentaire heeft de Grand Prize of Geneva en de Youth Jury Award gewonnen tijdens het mensenrechtfilmfestival FIFDH 2021. Ook won Shadow Game de Dutch Movies Matter Award tijdens Movies that Matter Festival 2021.

Levensgevaarlijk spel

‘The game’ is de term voor het levensgevaarlijke oversteken van grenzen. In Griekenland staat de 15-jarige Afghaanse SK nog maar aan het begin van zijn reis door Europa. ‘De truck game, train game, mountain game, river game’, somt hij de ‘games’ op die hij heeft moeten doen om hier te komen. En vooral de ‘pedestrian game’: lopen, heel veel lopen. Drie jaar lang volgden regisseurs Eefje Blankevoort en Els van Driel verschillende jongeren tijdens hun tocht door Europa: van Griekenland tot Servië en van Bosnië en Herzegovina tot Italië en Nederland. De tieners doorkruisen besneeuwde landschappen, mijnenvelden en komen onderweg agressieve grenspolitie tegen. Een deel van het materiaal hebben de jongens zelf op hun telefoon gefilmd.,

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button