Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Beeldverhaal op steigers Vrouwenhuis voltooid

Zwolle – Eerstejaars studenten Illustration Design van ArtEZ Zwolle maakten tijdens hun eerste schoolmaand in drie dagen een wervelend beeldverhaal over de geschiedenis van het hofje aan de Melkmarkt. Vanwege een langdurige restauratie staan de panden van Museum het Vrouwenhuis maanden achtereen in de steigers.

Op uitnodiging van het Vrouwenhuis hebben de studenten van ArtEZ Zwolle op de dertig meter lange steigerwand in wit en zwart een beeldverhaal geschilderd. De wandschildering laat allerlei beelden zien uit de geschiedenis van het hofje voor bejaarde vrouwen dat Aleida Greve (1670-1742) in 1742 heeft gesticht. Directrice van Het Vrouwenhuis, Saskia Zwiers: “Het is leuk om te zien hoe mijn verhalen uit de rondleiding terugkomen in deze geschilderde voorstelling. Ook zie ik allerlei voorwerpen uit het huis, of foto’s terug zoals de klok met de zeemeerminnen, de schemerlamp, de trapgevel en de oude vrouwen met hun witte knipmutsen. Elke dag ontdek ik weer nieuwe details.”

De makers voegden aan de historie ook hedendaagse dingen toe zoals rondvliegende drones, een beveiligingscamera, een mondkapje, vrouwentekens en een mobiele telefoon met de pagina van een weduwe op een datingsite. “Aleida Greve kwam zelf ook nog even langs, ze vond het prachtig maar begreep niet veel van die nieuwe dingen. Die ratten in de steeg vond ze wat minder leuk maar wel heel levendig geschilderd,” lacht Zwiers.
De beschilderde damwand blijft nog wel even staan want het schuift voor een deel mee met de werkzaamheden rondom het huis. Over anderhalf jaar moet de restauratie voltooid zijn.

website

Gerelateerde artikelen

Back to top button