Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Bedrijvenactie Enexis: ‘Autoloze Dinsdag moet CO2-uitstoot verminderen’

Zwolle- Dinsdag 12 juni is het Autoloze Dinsdag. Op deze dag, georganiseerd door Enexis Groep, is het de bedoeling de auto te laten staan. De Enexis Groep stimuleert medewerkers die dag om te kiezen voor een duurzamer alternatief: te voet, met het OV, op de fiets, carpoolen of thuiswerken. Zolang de brandstof-auto maar voor de deur blijft staan. Het energiebedrijf wil hiermee bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Ook het Enexis kantoor in Zwolle doet mee aan de autoloze dag.

De Autoloze Dinsdag van Enexis is een actie waar bedrijven bij aan kunnen sluiten. Om de Autoloze Dinsdag tot een succes te maken is een compleet actiepakket samengesteld voor bedrijven die deel willen nemen. Het is inmiddels de vierde keer dat deze duurzame autoloze dag wordt georganiseerd.

Afbeelding uit Infographic Enexis groep over de drie-autoloze zondagen bij Enexis

Daling 72% in autogebruik

Enexis Groep heeft in 2017 de eerste drie autoloze dinsdagen gehouden. Tijdens de actiedagen werd bij de deelnemende bedrijven een daling van 72% in het autogebruik gerealiseerd. Een groot gedeelte (40%) van de medewerkers werkte thuis, ongeveer 20% kwam met het openbaar vervoer en 15% besloot om de fiets te pakken. Om thuis te kunnen werken werd er massaal gebruik gemaakt van Skype en telefoon.

Dinsdag is de dag van de week dat het meest wordt gereisd

Tegenwoordig worden Autoloze dagen gehouden in het kader van duurzaamheid en bewustwording. Enexis heeft gekozen voor de dinsdag omdat dit de dag in de week is dat het meest wordt gereisd. Hierdoor wordt het meeste CO2-uitstoot bespaard. Door te kiezen voor een alternatief worden mensen bewust van een duurzame manier van reizen. Met de landelijke Autoloze Dinsdag wil Enexis Groep deze positieve impuls doorgeven aan bedrijven in het hele land.

Afbeelding uit Infogrphic Enexis groep over gedragsverandering duurzaam reizen na drie autoloze dinsdagen bij Enexis

 

In de jaren 70 waren er ook autoloze zondagen. Dit had niets te maken met het milieu maar werd veroorzaakt door de oliecrisis. De regering legde in de winter van ’73 op ’74 op 10 zondagen al het gemotoriseerde verkeer stil. De olieprijzen gingen drastisch omhoog en een aantal Arabische staten draaide de oliekraan voor Nederland dicht omdat ons land de kant van Israël koos in de Jom-kippoeroorlog.

 

Enexis Autoloze dinsdag

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button