Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Verslag: Gemeenteraad in debat over Zwolle circulair

Zwolle – Maandagavond 26 februari 2024 was de Zwolse gemeenteraad bijeen in de Raadzaal om te debatteren over de visie Zwolle circulair.

In een circulaire economie zal iedereen anders moeten produceren, consumeren, en zuiniger zijn op zijn/haar spullen en veel intensiever moeten samenwerken. Ook heeft iedereen in een circulaire economie een verantwoordelijkheid om materialen zo lang mogelijk, zo hoogwaardig mogelijk te benutten of waar mogelijk waarde toe te voegen.

Alle partijen vinden circulariteit belangrijk, en willen dat het ’t nieuwe normaal wordt. Er waren echter ook zorgen.

Belangrijk

Swollwacht beseft ook dat we niet kunnen doorgaan op de lineaire economie van nu en het weggooien van materialen. Ze zet alleen grote vraagtekens bij een ontbrekende nulmeting. Waar zitten we nu, en ten opzichte van wat moeten we in 2030 50% circulair zijn? Innovaties, denkt deze partij, zullen buitensporig duur zijn en wordt bij ondernemers door de strot geduwd.

Het CDA zegt dat je bang kunt zijn in je eigen rotzooi om te komen, zoals je bang kunt zijn dat de bom valt. Iedereen moet alles op alles zetten om dat te voorkomen. Afvalproductie ondermijnt onze toekomst, zegt deze partij. Grondstoffen moeten uit bestaande materialen worden gehaald, maar er is wel een overgangsperiode nodig, omdat bestaande gebouwen niet zijn gebouwd met het oogmerk om circulair te slopen en de materialen derhalve lastig zijn om los te maken en dergelijke.

Eerder circulair

De PvdD zet sterk in op het voorkomen van economische groei. Ze vindt de visie duidelijk. En ze vindt dat er een voorbeeld moet worden genomen aan de natuur. In de natuur immers werken alle processen ook samen zonder verspilling. Tevens wil zij het proces tot circulariteit versnellen, en inzetten op 100% minder afval eerder dan 2050. Er zal ruimte komen voor prachtige nieuwe beroepen, waaronder ook veel handwerk. Mensen die nu in de duurzame sector werken, krijgen vaak te weinig betaald. Dat werk zou meer waardering mogen krijgen.

GroenLinks citeert Goethe: Weten is niet genoeg: toepassen. En willen is niet genoeg: doen. De partij kiest voor het monitoren van grondstoffenstromen met een materialenpaspoort en het invoeren van de donut-economie, waaarin een balans bestaat tusen de sociale ondergrens van het leven op aarde en de planetaire bovengrens van wat onze aarde aankan. In bijvoorbeeld de Port of Zwolle gebruikt men nog veel fossiele brandstoffen. Dat is niet duurzaam of circulair, en staat niet in het visiestuk. Zij vraagt zich af hoe de wethouder daar over denkt

Helpend optreden

De ChristenUnie vindt dat Zwolle de stad moet worden van de economie van het genoeg. De mens moet centraal staan, evenals de grenzen van de planeet. Het vergt een breuk met de afdankeconomie. Er moet ingezet op grondstoffenketens, en op sectoren die in Zwolle goed vertegenwoordigd zijn, zoals logistiek en polymeren. Een businessmodel zou een probleem kunnen worden en daarbij moet de overheid helpend optreden. Ook het leven op de bedrijventerreinen moet men meenemen.

D66 zegt dat de transformatie naar een circulaire economie onvermijdelijk is, en dat deze zo snel mogelijk moet plaatsvinden. Met de visie die voorligt, is er meer duidelijkheid over welke kant het op moet, en dan vooral  met de regie van de gemeente. Versnelling en focus staan centraal. Het economisch ecosysteem en het transitievermogen van ondernemers wordt goed betrokken. De fractie kijkt uit naar de vervolgstappen, waarin circulariteit het nieuwe normaal wordt. Ze laat wat schema’s zien waaruit blijkt dat er emergentie nodig is. Dat betekent aanpassend zijn aan een nieuwe omgeving.

Stedelijk gebied

Volt legt de focus op stedelijke gebieden, waarbij 75% van de natuurlijke hulpbronnen wordt gebruikt door 2% van het wereldoppervlak, wat de steden zijn. In de steden wonen dus de meeste mensen, allemaal op een klein oppervlak en met schaarse ruimte. Een sterke visie op de toekomst is daarom nodig. Afval verminderen beschermd daarbij de natuur. De partij wil dat de gemeente ook haar eigen afvalstromen gaat herbruiken.

De PvdA ziet dat de wens om 100% ciculair te worden in 2050 een grote uitdaging is. Ze is blij met de visie die er nu over is gemaakt. Landelijke regelgeving zal erbij helpen. Ze ziet overal kansen, die moeten vooral gegrepen waar het ’t snelste kan. De gemeente moet steeds hoger op de R-ladder komen (refuse, reduce, repair, recycle, recover). Er moet ook sturing komen op draagvlak, en meer kansen voor praktisch geschoolden. De kennis- en innovatiesector in Zwolle kan nog wel een boost gebruiken.

Regeldruk

De VVD vindt ook een circulaire economie belangrijk, maar wil wel dat (vervuilende) bedrijven niet geweerd mogen worden, omdat bedrijven de motor zijn van de economie en zorgen voor brood op de plank voor iedereen. Niemand mag werkloos worden. Er mogen niet allerlei regeltjes worden uitgestort over de ondernemers. Ze hoopt dat bij samenwerkingen grote marktpartijen worden aangesloten.

De SP stemt in algemene zin in met de visie, maar memoreert wel dat Zwolle geen eiland is en dat ook de landelijke schaal betrokken moet zijn bij het circulair worden van de stad. Zij is voorstander van financiële instrumenten zoals erfpacht. Ook vraagt zij aandacht voor de sociale kant van de transitie. Arbeid is de bron van alle welvaart en moet goed geborgd zijn.

Reactie wethouder Paul Guldemond

Wethouder Paul Guldemond gaat in op de zorgen van Swollwacht en de VVD over de ondernemers. De overstap is volgens hem onvermijdelijk, en het is ook onvermijdelijk dat het soms samengaat met chaos. Grondstoffen zijn eindig, en we moeten dus hergebruiken. De transitie naar circulariteit is echter niet de enige transitie, en ondernemers hebben een steuntje in de rug nodig. Dat krijgen ze ook. Het is wel een uitdaging om het economisch ecosysteem gezond te houden.

Samenwerking van ondernemers is één van de pijlers onder de visie. Dan gaat het bijvoorbeeld om het delen van informatie over grondstoffenstromen of gezamenlijk energiegebruik. De gemeente zou kunnen zorgen voor een koppeling tussen bedrijven of een bedrijf in staat stellen zelf de stap te nemen naar circulariteit. Wat betreft de Port of Zwolle heeft de gemeente geen invloed op de goedderen die men daat overslaat. Dat is de reden dat de gemeente wil nadenken over erfpacht daar. Daarmee zou zij meer invloed kunnen verwerven.

De wethouder wil geen enkele ondernemer uitsluiten, maar ze juist helpen. Het maken van een grondstoffenpaspoort is al enige jaren gebruikelijk binnen Zwolle. De wethouder wil ook heel graag versnellen, en daarom zet hij in op de 4 sporen bouw, economie, afval en grondstoffen, en bedrijfsvoering. IJkpunten richting 2030 zijn daardoor zichtbaar. Een monitoring vindt hij niet het meest belangrijk, inzetten op maatregelen en effect wel. Tevens wil hij dat ondernemers en werknemers een eerlijke prijs krijgen voor circulaire producten en processen.

Gemeenteraadsvergaderingen zijn openbaar en te volgen op maandagavonden vanaf 19.30 uur op de publieke tribune van het gemeentehuis of via de livestream op www.zwolle.nl/gemeenteraad. Dit is ook later terug te kijken. Tevens zijn hier de agenda en de stukken in te zien. Inspreken kan via raadsgriffie@zwolle.nl. Let wel op de indientermijn.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button