Nieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

Basisschool de Ark is officieel Kanjerschool

Zwolle – Meer dan 400 kinderen van basisschool de Ark lieten vandaag zien dat ze echte kanjers zijn. Met witte petten op keken de kinderen toe hoe Wethouder Jan Brink en Henk ter Wee van stichting Vivente het bordje ‘Gecertificeerde Kanjerschool’ onthulden. Een beloning voor de wekelijkse kanjertraining die gegeven wordt op de school door ‘kanjer’ geschoolde leerkrachten.

Repect en vertrouwen

De witte petten horen bij de Kanjertraining, een groepsgerichte sociale vaardigheidstraining voor scholen. Als drager van een witte pet durf je jezelf te zijn, je bent zelf te vertrouwen en durft ook anderen te vertrouwen. Kortom je bent een kanjer. Wethouder Jan Brink beaamde dit tijdens de onthulling: ‘Het is zo belangrijk dat je op school je zelf kunt zijn. Ik hoop dan ook dat jullie de hele week nog de witte kanjer pet kunnen opzetten’.

Dit bleek ook uit het Kanjergedicht dat leerling Dirk Jan Luttekes opdroeg: ‘Ik zeg wat ik voel en wat ik denk’ en ‘Doet iemand naar dan doe ik niet mee’. Om vervolgens te eindigen met ‘Ik gedraag me als een kanjer. Want ik ben een Kanjer’.

Pettensysteem

De Kanjertraining werkt met verschillende kleuren petten om kinderen op een speelse manier bewust te laten worden van hun gedrag. Je kunt een kanjer zijn op verschillende manieren. Zo staat de zwarte pet voor kinderen die stoer zijn, de rode pet voor levenslustige kinderen en de gele pet voor vriendelijke en aardige kinderen. Zolang naast deze gekleurde petten (lees gedrag) ook de witte pet van respect en vertrouwen aanwezig is, ben je een sociaal prettig persoon. Heeft een kind alleen maar een rode, gele of zwarte pet op dan helpt de training om hier bewust van te worden.

 

25623996913_01794c07a8_z
Dirk Jan Luttekes draagt Kanjergedicht voor

petten 26226910875_a04cefa1bd_z

Links Wethouder onderwijs Jan Brink, Rechts Voorzitter Stichting Vivente Henk ter Wee
Links Wethouder onderwijs Jan Brink, Rechts Voorzitter Stichting Vivente Henk ter Wee

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button