Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

‘Barmhartige Samaritaan’ uit oude zusterflat weer in volle glorie te zien

Zwolle – Het kunstwerk ‘De Barmhartige Samaritaan’ is weer in volle glorie te zien. Deze week werd het reliëf weer zichtbaar aan de Luttenbergstraat op het in aanbouw zijnde appartementencomplex. Het reliëf was decennialang te zien op de muur van de oude zusterflat van het Wezenlanden Ziekenhuis. in Zwolle.

Video: Barmhartige Samaritaan wordt uit het oude Zusterhuis getakeld in 2017.

Twee jaar geleden werd het uit de gevel van de voormalige zusterflat van ziekenhuis De Weezenlanden getakeld. De ‘operatie’, om het reliëf heel uit de muur te krijgen, vergde vele maanden van voorbereidingen. Nadat eerder al de stenen rondom het reliëf waren verwijderd, kon een kraan op 20 juli 2017 de Samaritaan naar de grond tillen. Het reliëf werd geplaatst in een ijzeren framewerk. De Samaritaan werd vervolgens afgevoerd naar een opslag van de gemeente Zwolle.

Nu is het reliëf weer teruggeplaatst in de voorgevel van een nieuw appartementencomplex. Het gaat om een gebouw, aan de Luttenbergstraat, met 34 appartementen die verhuurd gaan worden door SWZ. Nagenoeg dezelfde plek als waar de oude zusterflat van ziekenhuis de Wezenlanden stond. Het is daarmee een mooie verwijzing naar het ziekenhuisverleden van deze locatie.

Foto: ©Harry ten Klooster - Barmhartige Samaritaan wordt uit oude Zusterflat getakeld
Foto: ©Harry ten Klooster – Barmhartige Samaritaan wordt uit oude Zusterflat getakeld in 2017
Het reliëf, of ook wel ornament genoemd, is een persoon die gebogen staat over een andere persoon. Het is niet alleen een verwijzing naar de barmhartige Samaritaan, maar ook naar de barmhartigheid van broeders en zusters in Zwolle. Het sierde jarenlang de zusterflat van het Wezenlanden Ziekenhuis. Vele partijen in de stad hebben zich hard gemaakt om het beeld te behouden voor de stad, waaronder de fractie van D66 Zwolle, Mink de Vries en Erfgoedverenging Heemschut.

<img class=”size-large wp-image-34245″ src=”http://www.rtvfocus.nl/wp-content/uploads/2017/07/Harry-6-1024×683.jpg” alt=”Foto: ©Harry ten Klooster – Barmhartige Samaritaan wordt uit oude Zusterflat getakeld” width=”708″ height=”472″ /> Foto: ©Harry ten Klooster – Barmhartige Samaritaan wordt uit oude Zusterflat getakeld

Hier is de ‘Barmhartige Samaritaan’ te zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button