Nieuws uit ZwollePEC ZwolleSportVoetbalVoorpagina

Klinkend debuut voor Jaap Stam met zege op Feyenoord

Zwolle – PEC Zwolle is het kalenderjaar 2019 met een klinkende overwinning gestart. De eerste wedstrijd onder de nieuwe trainer Jaap Stam levert een prachtige 3-1 overwinning op Feyenoord op. De Zwolse doelpunten zijn van Bram van Polen, Vito van Crooij en Younes Namli.

PEC Zwolle begon fris en energiek aan het duel. Al na twee minuten had nieuwe aanwinst Lennart Thy belangrijk kunnen zijn. Zijn kopbal ging in het zijnet, waar hij mogelijk ook breed had kunnen koppen op Vito van Crooij. Feyenoord had wat vaker de bal, waarna PEC Zwolle in de omschakeling gevaarlijk was.

Dat leek halverwege de eerste helft een penalty op te leveren, nadat Van Crooij onderuit ging na een duel met Justin Bijlow. Scheidsrechter Pol van Boekel draaide die beslissing echter terecht terug na advies van de VAR. Niet lang daarna kwam de thuisploeg alsnog op voorsprong. Een indraaiende vrije trap werd door aanvoerder Bram van Polen binnengekopt.

Die voorsprong werd al snel door Robin van Persie tenietgedaan. De Feyenoord-captain schoot een vrije trap vanaf een meter of twintig fraai achter Mickey van der Hart. PEC Zwolle bleef echter dreigend en had zelfs op 2-1 moeten komen. Thy stond oog in oog met Bijlow en legde breed op Van Crooij. Daardoor kreeg rechtsback St. Juste nog de kans om het schot te blokken. Ook pogingen van Thy (kopbal op Bijlow) en Van Crooij (naast) leverden geen tweede Zwolse treffer op.

Na rust bleek PEC Zwolle andermaal de bovenliggende partij. Dat leverde tien minuten na rust de 2-1 op. Na een prima aanval over de linkerkant legde Kenneth Paal de bal terug op Vito van Crooij. Via Jan-Arie van der Heijden en de arm van Bijlow rolde de bal het doel in: 2-1. PEC Zwolle bleef gedisciplineerd spelen en kwam er meerdere keren gevaarlijk uit.

Dit leverde een klein kwartier voor tijd de 3-1 op via Younes Namli, die vrij baan kreeg na het Feyenoord-doel na een prima doorkopbal van Thy. Na die 3-1 moest Van der Hart nog wel halsbrekende toeren uithalen om de 3-2 te voorkomen, maar via zijn voet en de paal lukte dit wonderwel. Feyenoord werd in die slotfase wel gevaarlijk en kwam in de vijf minuten durende blessuretijd zelfs tot scoren.

Nu bleek de VAR Zwolle echter gunstig gezind. Uit de beelden bleek dat invaller Jens Toornstra het schot van St. Juste in buitenspelpositie nog beroerde. Hierdoor bleef PEC Zwolle een echt hectische slotfase bespaard en werd Feyenoord met 3-1 geklopt. Het betekende bovendien de vijfde thuiszege op de Rotterdammers in zeven duels.

Volgende week gaat PEC Zwolle op bezoek bij Heracles Almelo. Dan wordt er om 18.30 uur afgetrapt.

PEC Zwolle – Feyenoord 3-1 (1-1)

Toeschouwers: 13.724
Scheidsrechter: Van Boekel
Gele kaart: Van Polen (PEC Zwolle), Clasie (Feyenoord)
PEC Zwolle: Van der Hart, Ligeon, Van Polen, Lam, Paal, Bouy (87. Leemans), Clement (79. Dekker), Namli, Van Crooij (74. Elbers), Thy, Van Duinen
Feyenoord: Bijlow (61. Vermeer), St. Juste, Van Beek, Van der Heijden (82. Botteghin), Verdonk, Clasie, Vilhena, Van Persie (70. Toornstra), Berghuis, Jorgensen, Larsson
30. Van Polen 1-0
34. Van Persie 1-1