Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

AUDIO – Bevrijdingsfestival Zwolle krijgt 250.000 euro ‘slecht weer’ compensatie

Zwolle – Het Bevrijdingsfestival Overijssel (BFO) kan in 2024 weer doorgaan dankzij een eenmalige bijdrage van 250.000 euro van de provincie Overijssel. Dat heeft de Provinciale Staten woensdagavond besloten tijdens een vergadering in het Provinciehuis in Zwolle. Het BFO had een groot verlies geleden door het slechte weer tijdens de editie van 2023, waardoor de horeca-inkomsten tegenvielen. De provincie wil het festival steunen als compensatie en als investering in de toekomst. Vanaf 2025 zou er namelijk een slechtweerverzekering beschikbaar zijn voor de Bevrijdingsfestivals, die wordt geregeld door de Rijksoverheid.


Audiofragment: Debat over het BFO in de Provinciale Staten woensdagavond met de sprekers van het CDA, ChristenUnie, BBB, PVV en Forum.

 


Vast elektriciteitsnet in park de Wezenlanden

De gemeente Zwolle werkt ook mee aan het verduurzamen van het festival door een vast elektriciteitsnet aan te leggen in het park de Wezenlanden, waar het festival plaatsvindt. Daarmee wordt het gebruik van aggregaten, die veel energie verbruiken, overbodig.

BBB, PVV, Forum en SGP tegen

De motie om het BFO eenmalig te subsidiëren was ingediend door het CDA, samen met de ChristenUnie en SP. De motie kreeg een meerderheid van de stemmen, maar niet iedereen was het ermee eens. De SGP vond het onlogisch dat een festival van 1 miljoen euro niet genoeg had. BBB vond het oneerlijk dat andere evenementenorganisaties geen geld kregen bij slecht weer. Forum vond het bedrag te hoog en stelde voor om entree te heffen. PVV wilde liever regionale artiesten dan landelijke.

Horeca inkomsten

“Het BFO is een vrij toegankelijk festival, maar zeker geen gratis festival. Het kost jaarlijks meer dan 1 miljoen euro om te organiseren. Bijna 70% van de kosten moet op de dag zelf worden terugverdiend met de horeca-inkomsten. Dat is een grote uitdaging, zeker na de moeilijke jaren die achter het ons liggen (corona, slecht weer). Daarom is steun van de overheid en het publiek belangrijker dan ooit.”, meldt de organisator van het BFO.

Het BFO wil een vrij toegankelijk festival blijven, een festival dat voor iedereen te bezoeken is. “Want iedereen heeft recht om zijn of haar vrijheid te vieren.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button