Nieuws uit ZwolleSportVV Berkum

Berkum thuis tegen ‘nieuwkomer’ Volendam

Zwolle – Berkum speelt zaterdag op eigen terrein tegen RKAV Volendam, één van de ploegen die dit seizoen na een herindeling zijn overgestapt naar de Hoofdklasse B. De Volendammers draaien daar tot nu toe nog niet zoals ze eerder gewend waren.
“Volendam is een onbekende voor ons, maar zeker in hun uitwedstrijden is het een tegenstander om rekening mee te houden,” verwacht Berkum-middenvelder Kelvin Groothand. “Bij ons loopt het de laatste weken goed en dat moeten we doorzetten. De bovenste ploegen spelen tegen elkaar, dus bij winst kunnen we stappen maken.”

Voorsprong

Volendam leek vorig seizoen kampioen in de Hoofdklasse A te gaan worden, maar de voorsprong die de ploeg van trainer Sander Middelbeek had opgebouwd slonk na de winterstop als sneeuw voor de zon. De Noord-Hollanders eindigden als tweede en zagen ook in de nacompetitie, tegen Sparta Nijkerk, hun promotiekansen vervliegen. De overstap naar de Hoofdklasse B verliep daarna moeizaam, want ondanks een vrijwel onveranderde selectie presteren de Volendammers nog wisselvallig. Van de 10 gespeelde duels werden er drie gewonnen, eindigde het drie keer met een remise en verloor Volendam vier keer, waarmee een 11e plaats op de ranglijst wordt bezet. Opvallend is wél dat het bij alle drie gewonnen wedstrijden om uitduels ging.

Streekgenoot

Twee weken geleden speelde Volendam thuis met 3-3 gelijk tegen streekgenoot Purmersteijn, al leek het daar lange tijd niet op. Purmersteijn deelde de lakens uit en het was een klein wonder dat de bezoekers vóór rust maar één keer scoorden. Volendam kwam in de extra tijd van de eerste helft uit het niets zelfs op 1-1 door Niels Springer. Na rust werd het 1-2 en 1-3 en toen Volendam, met nog een kwartier te gaan, door een blessure met 10 man verder moest leek het doek gevallen. De thuisclub bleek echter over onvermoede krachten te beschikken, want in de 78e minuut zorgde Pieter Kroon voor 2-3 en in de 94e minuut stuntte Joey Tol door de 3-3 binnen te schieten. Afgelopen week had Volendam in het bekertoernooi weinig moeite met derdeklasser VVZA, dat in Amersfoort met 1-4 werd geklopt door goals van Jens Kras (2x), Niels Springer en de 35-jarige routinier Maarten Woudenberg.

Serie

Berkum kijkt terug op een aardige serie in de Hoofdklasse B, want de ploeg van coach Arno Hoekstra won de laatste drie competitieduels. Vooral de laatste in die reeks, 1-2 bij SDC Putten, maakte indruk omdat de Puttenaren daardoor de eerste periodetitel misten. Berkum kwam daar op 0-1 door Marc van der Meulen, maar drie minuten later was het alweer gelijk. Na rust nam een steeds sterker Berkum een 1-2 voorsprong via Thom Kooke en dat gaven de Zwollenaren niet meer weg. Vorige week won Berkum voor de beker met 0-2 bij de taaie eersteklasser Heino. Die winst kwam pas in de slotfase tot stand door twee doelpunten van Chris van der Meulen.
Berkum, dat nu zevende op de ranglijst staat, is er veel aan gelegen de goede serie door te trekken, maar weet dat Volendam juist op vreemde bodem toe kan slaan. De wedstrijd Berkum-Volendam wordt zaterdag geleid door scheidsrechter Maurice Paarhuis uit Hellendoorn, die op Sportpark De Vegtlust om 14.30 uur af laat trappen.