Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

AZC Zwolle: deze locaties werden het niet

Zwolle – Sinds woensdag is bekend dat het Waterschapskantoor van  Groot Salland de aangewezen locatie is voor het nieuwe asielzoekerscentrum Zwolle. De gemeente Zwolle heeft samen met het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) onderzoek gedaan naar 6 locaties. Van deze locaties is uiteindelijk het Waterschapskantoor overgebleven.

De waterschapslocatie is zowel door het COA als de gemeente beoordeeld als de meest passende locatie in Zwolle. De locatie heeft een goede ligging ten opzichte van voorzieningen, is goed bereikbaar en heeft een groene buffer aan de achterzijde.

Maar welke locaties werden het nou niet en waarom?

1. De Tippe (Stadshagen)

De Tippe in Stadshagen komt niet in aanmerking voor het vestigen van een AZC. Het is het gebied tussen het spoor van het Kamperlijntje en de Hasselterweg.De reden is dat de locatie maximaal vijf jaar te gebruiken is. De gemeente wil deze bouwgrond verder ontwikkelen en uitgeven vanaf 2023.  Maar door de aantrekkende woningmarkt is het denkbaar dat eerder dan 2023 gestart kan worden met de woningbouwontwikkeling in De Tippe. De bouwgrond is aangewezen voor sociale huurwoningen.

2. Hanzeland: locatie tijdelijke woonunits (Koggetunnel)

De tijdelijke woonunits naast de Koggetunnel zijn afgevallen op bruikbaarheid en beschikbaarheid. Deze locatie is te klein voor 600 tot 8000 personen. Ook het naastliggende spoor, de externe veiligheid en andere ontwikkelingen speelden mee. Vlak tegenover deze locatie komt vanaf februari het pretpark Dinoland in het oude Ecodrome.

Tijdelijke woonunits Koggelaand Hanzeland
Tijdelijke woonunits Koggelaand Hanzeland

3. Hanzeland: Hanzebadlocatie

Hanzebad Zwolle sloop
Hanzebad Zwolle sloop

Ook de Hanzebadlocatie is afgevallen wat betreft bruikbaarheid. De locatie is te klein om 600 – 800 personen te huisvesten. Daarnaast staat deze locatie ook op de lijst als potentiële grond voor sociale woningbouw.

4. Beerslocatie Voorsterpoort

De Beerslocatie is afgevallen omdat het niet geschikt is vanwege het geluid en minder gunstige woonomstandigheden voor de toekomstige bewoners. De plek kent veel zware zware bedrijvigheid in de directe nabijheid.

Oude Scania Beers locatie, tussen de nieuwe Blalobrug en het Thorbeckecollege locatie Pro in
Oude Scania Beers locatie, tussen de nieuwe Blalobrug en het Thorbeckecollege locatie Pro in

5. Voormalige WEZO-locatie Herfte

De voormalige Wezo-locatie in Herfte ligt te ver van voorzieningen af. Ook is het lastig om er met openbaar vervoer te komen. Ook is er geen veilige wandelroute van de locatie naar de dichtstbijzijnde voorzieningen. Ook staat deze locatie op het punt om verkochte te worden aan een marktpartij.

Oude Wezo locatie Herfterlaan 1 Zwolle
Oude Wezo locatie Herfterlaan 1 Zwolle

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button