CoronavirusNieuws uit Zwolle

Avondklok per direct opgeheven

Zwolle – Tijdens een zaak die was aangespannen door Stichting Viruswaarheid heeft de rechtbank in Den Haag bepaald dat de avondklok per direct moet worden opgeheven.

Voor het invoeren is de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Wbbbg) gebruikt. Die wet biedt het kabinet de mogelijkheid in zeer spoedeisende en buitengewone omstandigheden een avondklok in te stellen, zonder dat daarvoor de Eerste en Tweede Kamer vooraf worden betrokken bij het wetgevingstraject. De voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat bij het invoeren van de avondklok geen bijzondere spoedeisende situatie van kracht was. Dit blijkt uit het feit dat de invoering van de avondklok al vaker is besproken. De Wbbbg is dus ingezet zonder dat er sprake was van een situatie waar de Wbbbg van belang was. Dit maakt het instellen van de avondklok door gebruik te maken van deze wet niet legitiem.

Dat de avondklok nu ongeldig wordt verklaard, roept ook vragen op, bijvoorbeeld over de boetes die zijn uitgedeeld. Inmiddels heeft de PVV een spoeddebat met het kabinet aangevraagd.

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button