EconomieNieuws uit Zwolle

Autovandalisme in Zwolle telt 256 incidenten

Zwolle – Afgelopen jaar werden er in de provincie Overijssel 1.825 auto’s opzettelijk beschadigd. Dit komt uit op gemiddeld 5 autovandalisme incidenten per dag. In de gemeenten Enschede, Zwolle en Hengelo werd het vaakst melding gemaakt.

Overijssel relatief veilig

Afgelopen jaar werden er in Nederland in totaal 32.795 gevallen van autovandalisme geregistreerd (3,9 incidenten per 1.000 auto’s), zo blijkt uit CBS-cijfers. Independer rekende door wat dit relatief betekent per provincie.

In Overijssel waren er 3,2 incidenten per 1.000 auto’s. De meeste incidenten -in absolute aantallen- vonden plaats in Enschede (315 incidenten), Zwolle (265 incidenten) en Hengelo (245 incidenten). Per 1.000 auto’s was het risico het grootst in Hengelo (6 per 1.000).

Pakkans gemiddeld in Overijssel

In slechts 8% van alle gevallen van autovandalisme in Nederland werden vorig jaar de daders ook gevonden. Ook hier zijn per provincies verschillen te zien. Zo ligt dit percentage in de provincies Zeeland (12,9%), Friesland (12,9%) en Flevoland (11,2%) relatief hoog. In Groningen worden de daders het minst vaak opgespoord. Hier werd afgelopen jaar ‘slechts’ 6,5% van de delicten opgelost. Overijssel had een oplossingspercentage van 8,2%.

Alleen allriskdekking biedt uitkomst

Autobezitters die te maken krijgen met vandalisme-schade aan hun auto krijgen uitsluitend vergoeding van hun verzekering als zij een allrisk-dekking hebben. Onder bepaalde voorwaarden zijn ook mensen met een beperkt casco dekking (ook wel bekend als de WA+) verzekerd van ruit- of brandschade door vandalisme. In sommige gevallen is het echter gunstiger om schade niet te claimen. Meer hierover is te vinden in het dossier Autoverzekering: vandalisme, waar ook alle gemeentelijke verschillen inzichtelijk zijn gemaakt.

Ga voor het volledige onderzoek naar https://www.independer.nl/autoverzekering/info/onderzoek/autovandalismekaart

Gerelateerde artikelen

Back to top button