Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Komt er een voetgangersbrug tussen de Spoorzone en Windesheim?; onderzoek gestart

Zwolle – Komt er een voetgangersverbinding tussen de Spoorzone en de Windesheimcampus? En kan het parkeerterrein van de hogeschool een HUB worden voor de Spoorzone? Dat wordt de komende maanden onderzocht door de gemeente Zwolle. Een dergelijke brug over de IJsselallee zou de hogeschool gaan verbinden met het Hanzekwartier. Tegelijkertijd zou het terrein van de campus een oplossing zijn voor de parkeerproblematiek en de verkeersdrukte.

Hanzekwartier

Bij het onderzoek naar de voetgangersbrug gaat het dus om een fysieke verbinding tussen het Hanzekwartier en de hogeschool. Dit Hanzekwartier wordt de toekomstige woonwijk in de Spoorzone voor onder andere studenten en jonge professionals. Een wijk met veel innovatieve bedrijven en de overheid die zich, samen met Windesheim en andere scholen uit Zwolle, bezig houden met kennisontwikkeling, innovatie en economische groei.

Artist impression Hanzeplein

Samensmelten

Maar hoe laat je de campus en die nieuwe innovatieve wijk samensmelten en is dit noodzakelijk? Dat moet het onderzoek uitwijzen. Op dit moment ligt de Windesheim-campus ingesloten tussen de woonwijk Zwolle-Zuid en de drukke IJsselallee. Een behoorlijke fysieke barrière die ’s ochtends zichtbaar wordt bij de Lünentunnel waar duizenden studenten doorheen moeten. In het onderzoek worden daarom ook loopafstanden, verkeersveiligheid en stedelijke ontwikkeling meegenomen.

Innovatie

Maar ook wordt er gekeken naar innovatie. De brug zou ook de samenwerking tussen de school, de bedrijven en de overheid in het gebied kunnen vereenvoudigen. De hogeschool werkt al langere tijd samen met organisaties in de Spoorzone, zoals zoals Perron 038 en Brainz. Ook huren ze ruimtes in het Hanzekwartier en werken ze samen met andere scholen in Zwolle, en met de Universiteit Twente. Met de nieuwe brug zou er nog beter toegewerkt kunnen worden naar een Innovatiedistrict; een plek waarbij overheid, ondernemingen en onderwijs samenwerken voor innovatie en economische ontwikkeling.

tekst gaat verder na de foto’s

Artist impression Zone.college
Foto © RTV Focus Zwolle

Hub

Tot slot wordt er onderzoek gedaan naar de Windesheimcampus als een hub. Een plek waar mensen uit de auto kunnen overstappen op deelvervoer of om als voetganger richting de spoorzone of de stad te gaan. De parkeermogelijkheden bij de campus zijn daarbij een belangrijk onderdeel. De hub speelt ook een belangrijke rol  voor de nieuwe bewoners van het Hanzekwartier die hier hun auto zouden kunnen parkeren.

Het onderzoek wordt in opdracht van de gemeente Zwolle uitgevoerd door een gespecialiseerd adviesbureau, dat dus rekening houdt met verschillende aspecten zoals loopafstanden, verkeersveiligheid, innovatie en stedelijke ontwikkeling. De studie moet in 2024 klaar zijn en wordt dan gepresenteerd aan de gemeenteraad.

Het Hanzekwartier in Zwolle gaat er heel anders uitzien! Wat nu nog een stenig gebied met kantoren en parkeerplaatsen is, wordt een levendig deel van de stad met veel groen. Hier kunnen mensen wonen, werken, leren, ontspannen, spelen en van de natuur genieten. Het wordt een plek  waar scholen, de overheid en bedrijven samenwerken. Studenten, ondernemers en mensen die er wonen, kunnen hier samenkomen. Ze werken samen en ontmoeten elkaar in gedeelde werkplekken en groene parken. Net zoals in de rest van Spoorzone Zwolle, hebben fietsers en voetgangers hier voorrang. Auto’s worden aan de randen van het gebied geparkeerd, zodat er meer ruimte is voor mensen. Er komen ook 800 tot 1.000 nieuwe huizen. Dit aantal wordt mogelijk gemaakt door de huizen in de hoogte te bouwen.
Overzichtskaartje deelgebieden Spoorzone
Binnen de Spoorzone is de voetgangersverbinding tussen Hanze Habitat en Windesheim een belangrijke randvoorwaarde om beide gebieden letterlijk en figuurlijk dichter bij elkaar te brengen. Tevens zorgt de verbinding voor een aantrekkelijke, overlastvrije verbinding voor duizenden studenten. Zij banen zich nu dagelijks een weg door de Lünentunnel en ontregelen de ontsluiting van Schellerlanden op de IJsselallee. Verder leiden de extra voetgangersbruggen tussen Hanze Habitat en de Werkplaatsen tot de gewenste interactie tussen beide complementaire deelgebieden. De exacte locatie van deze voetgangersbruggen wordt in de uitwerking en in overleg met de aangrenzende deelgebieden bepaald. Bron: Plan Hanzekwartier
Boven nieuwe wijk Hanzekwartier, onder Windesheim Campus. Gele lijn is een mogelijke voetgangersbrug over de IJsselallee. Bron: plan Hanzekwartier.
© RTV Focus Zwolle

 

De beruchte tunnel waar ’s ochtends duizenden studenten doorheen lopen. Foto © RTV Focus Zwolle

Gerelateerde artikelen

Back to top button