KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Audiotours over het land waarop JIJ woont!

Zwolle – Ontdek de historische verhalen uit je leefomgeving met de audiotours van Festival Het Tussenland! Gewoon met je mobiele telefoon en twee oortjes in, kun je een audiotour fietsen of lopen in Ommen, Zwolle, Elburg en Frederiksoord. Een deel van de routes gaat op 1 juli in première en een deel op 7 juli.

Een schat aan verhalen via je mobiele telefoon

Festival Het Tussenland wil de cultuur en historie van Regio Zwolle zichtbaar maken, de rijkdom laten zien, verhalen van internationale allure opdiepen uit die uiteenlopende en toch zo met elkaar verweven gebieden; het erfgoed tonen aan ieder die zich verbonden wil voelen. In de provincies die horen bij de Regio Zwolle zijn historische en theatrale audioroutes ontwikkeld. Fiets of loop de route met behulp van je telefoon en je oortjes en leer meer over spiritueel leraar Krishnamurti, de Koloniën van Weldadigheid, de geschiedenis van het Zuiderzeestadje Elburg en over de toegankelijkheid van Zwolle.

Audiotours

Elburg – Zuiderzeestadje en Hanzestad (vanaf 7 juli)

Het pittoreske stadje Elburg is tussen 1392 en 1396 als één geheel gebouwd in opdracht van de Hertog van Gelre. Als een enkele bonbon op een vlak presenteerblad ligt er aan de voormalige Zuiderzee een goed bewaard, vierkant, rechtlijnig opgezet Hanzestadje met rijk geornamenteerde deuren en fraaie gevels. Gebouwd voor de voetganger en prachtig bewaard gebleven.

Frederiksoord- Koloniën van Weldadigheid (vanaf 1 juli)

Eén op de zestien Nederlanders stamt af van een bewoner van de Koloniën van Weldadigheid. In dit grootschalige, maatschappelijke experiment werden aan het begin van de negentiende eeuw landlopers, bedelaars en ook weeskinderen uit het hele land gedwongen gehuisvest en tewerkgesteld. Nederlanders die in armoede leefden en een nieuwe kans zochten, mochten uit vrije wil meedoen aan dit experiment in de Koloniën. Dat laatste gebeurde in Wilhelminaoord en Frederiksoord in Drenthe. Hoe voelden de bewoners zich? Loop rond waar zij leefden en werkten, luister ter plaatse naar hun verhalen uit het leven gegrepen.

Vrijuit in Zwolle (vanaf 7 juli)

Audiowandeling Vrijuit in Zwolle voert langs bijzondere historische plekken in de stad die te maken hebben met vrijheid en toegankelijkheid. De route is volledig geschikt gemaakt voor visueel, auditief en lichamelijk beperkten. De route is te volgen door iedereen, beperkt of niet. Bewegingsvrijheid voor burgers, vrijheid van geloof, vrije toegang tot gezondheidszorg en fysieke toegang tot een stad zijn richtinggevend geweest bij de samenstelling van deze audioroute. In samenwerking met Stichting Toegankelijk Zwolle.Toegankelijk voor mensen met een beperking en mensen zonder een beperking.

Het Zielepad (vanaf 1 juli)

Het Zielepad is een heerlijke fietsroute in en rond Zwolle, van de IJssel tot aan de Vecht. langs openbare kunst in deze prachtige Hanzestad. Startend bij industrieel erfgoed De IJsselcentrale in Zwolle-Zuid, slingerend langs dijken en door stadse stegen, om te eindigen bij kunstwerk De Zieleschepen naast Beeldentuin De Anningahof. Hier kunt u tegen betaling de prachtige beeldentuin bezoeken. De naam Zielepad heeft haar oorsprong in het ‘van ziel naar ziel’ fietsen. Sil is het oud-Friese woord voor sluis of waterloop. De eerste ‘ziel’ die je op deze route tegenkomt, zijn de monumentale Katerveersluizen. De laatste zijn de Zieleschepen van kunstenaar Cornelius Rogge. Dit is een fietsroute in samenwerking met de IJsselbiënnale

Krishnamurti – het andere verhaal (start vanaf 7 juli)

Krishnamurti was de eerste Indiase goeroe of spiritueel leraar die vaste voet aan Nederlandse bodem kreeg. Ommen werd begin twintigste eeuw het hart van de Orde van de rijzende zon. Als gevolg van de gulheid van een aantal rijke volgelingen vestigde de orde zich op Kasteel Eerde in Ommen. Jarenlang lieten duizenden Nederlanders en buitenlanders zich inspireren en geestelijk voeden tijdens de Sterkampen in de bossen langs de Vecht. De afscheidsspeech van Krishnamurti is legendarisch en wordt wereldwijd op dezelfde waarde geschat als de uitspraken van Martin Luther King en Mahatma Gandhi.

Twee audioroutes die al draaiden, worden hernomen:

Van Opgezwolle tot nu (vanaf 1 juli)

Belangrijke helden uit de nationale hiphopscene komen uit…Zwolle! Zij hebben er hun eigen holy grounds; inspirerende plekken waar beats en tracks zijn ontstaan, waar nieuwe artiesten zijn geboren. Deze tour is opgezet samen met de nestors van de scene: Rico, Sticks en Typhoon. Je bezoekt de holy grounds en hoort nieuwe en oude tracks in verschillende hiphopstijlen, speciaal voor deze tour gemaakt door de nieuwe generatie: Ness, Zino Chavez, Oost-Wanted, Nonchelange en Piet Junior.

Langs de Oevers van de Aa (vanaf 1 juli)

Het riviertje de Aa stroomt nog altijd door de binnenstad van Zwolle; maar verborgen onder de stenen van de straten. Daar, langs die oevers, spelen de historische verhalen zich af die audioverteller Bernadet van der Veen jou vertelt. Menshoge illustraties, muziek- en geluidsfragmenten begeleiden je op je tocht. Over de enorme watersnoodramp in Zwolle, over de haven en over de juffers en wat die te maken hadden met de Jufferenwal. I.s.m. ANNO, museum in de maak.

Over Festival Het Tussenland

Festival Het Tussenland is een festival voor volwassenen en jongeren vanaf 16 jaar. Het festival is een combinatie van liveshows (offline) aan de Thorbeckegracht in Zwolle, audiotours in de regio en online voorstellingen, talkshows en workshops die de mensen thuis kunnen bekijken. De komende jaren gaat Festival Het Tussenland uitgroeien tot een regionaal evenement met liveshows in alle vier de provincies die vallen onder de Regio Zwolle.

Zwolle Unlimited

Tussenland is onderdeel van Zwolle Unlimited, de festivalparaplu van de Regio Zwolle. Onder deze paraplu worden jaarrond diverse festivals en evenementen georganiseerd voor zowel jongeren en kinderen als volwassenen.

 

 

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren