Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Audio – Zwolle gaat minder restafval belonen

Proef start in Schoonhorst en Gerenlanden

Audiofragment: Wethouder Michiel van Willigen (Portefeuille Grondstoffen) licht de pilot in Schoonhorst en Gerenbroek toe.


Zwolle – Medio november start de gemeente in de wijken Schoonhorst (Stadshagen) en Gerenbroek (Zwolle-Zuid) een proef met het achteraf belonen van bewoners die hun afval goed scheiden en minder restafval aanbieden. De proef is onderdeel van de afspraken die vorig jaar met de gemeenteraad zijn gemaakt om de hoeveelheid restafval terug te brengen naar 100 kilo per inwoner per jaar in 2020.

Afval scheiden in Zwolle

In 2016 boden Zwollenaren gemiddeld zo´n 190 kilo restafval per persoon aan. Om dat terug te brengen naar 100 kilo zet de gemeente in op drie sporen: goede informatie over afval scheiden, meer en betere voorzieningen voor inwoners om afval te kunnen scheiden en het financieel belonen van inwoners als ze minder restafval aanbieden. Voor dit laatste spoor is afgesproken eerst ervaring op te doen in een proef.

Schoonhorst en Gerenbroek

De wijken Schoonhorst en Gerenbroek zijn geselecteerd omdat ze een goede afspiegeling zijn van de stad. Wethouder Michiel van Willigen legt uit: “In deze wijken is hoogbouw en laagbouw en er zijn diverse typen huizen en huishoudens. Bovendien kunnen we de stromen in deze wijken goed monitoren. Uiteraard zorgen we er voor dat in beide wijken de voorzieningen op orde zijn om afvalstoffen te kunnen scheiden voordat de proef begint.”

Hij vervolgt: “Deze zomer zijn we al begonnen met het monitoren van de afvalstromen in de proefwijken, zodat we straks ook het effect van de proef kunnen volgen. De beloning hangt af van het aantal keren dat je je restafval in de ondergrondse container aanbiedt en is maximaal 25 euro voor een meerpersoonshuishouden (20 euro voor een eenpersoonshuishouden) voor de proefperiode. De gemeente keert de beloning achteraf uit, na afloop van de proef.”


VIDEO: Uitleg over drie stappenplan voor afvalreductie (In de video spreekt Wethouder Jan Brink , die tijdelijk de portefeuille grondstoffen heeft beheerd).

Informatiebijeenkomsten

De bewoners van de twee wijken worden per brief over de proef geïnformeerd en kunnen zich verder laten bijpraten op een van de twee inloopbijeenkomsten. Voor Schoonhorst is er een inloop op 30 oktober in het Cultuurhuis Stadshagen, bewoners van Gerenbroek kunnen zich laten informeren op 7 november in wijkcentrum De Pol. Beide bijeenkomsten zijn van 17.00 tot 20.00 uur.

De proef duurt een half jaar. Deelname is niet verplicht. Bewoners die niet mee willen doen kunnen dat aangeven. Zij komen dan niet in aanmerking voor de beloning. In februari 2018 is er een eerste tussenevaluatie van de ervaringen en effecten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button