Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Audio – Vuurkracht bestaat 5 jaar: jongerenprogramma in Zwolle biedt uitdaging en verbinding

Zwolle – Bij de Klooienberg en op andere plekken in Zwolle vinden jongeren en tieners een plek waar ze hun grenzen kunnen verleggen, zichzelf kunnen ontdekken en nieuwe sociale contacten kunnen opbouwen. Vuurkracht, een programma van Travers Welzijn, biedt activiteiten aan voor jongeren die op zoek zijn naar uitdaging en verbinding. Dit jaar bestaat Vuurkracht vijf jaar en dat werd dinsdagmiddag en avond gevierd met een feestje bij Wijkboerderij de Klooienberg.

Interview met Arend Jan Poelarends, bedenker van Vuurkracht. 

Arend Jan Poelarends, bedenker van Vuurkracht, legt uit wat het inhoudt: “Het programma richt zich op tieners en jongeren die vaak ergens mee worstelen, maar ook op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen. Het gaat om het maken van contact met anderen en met jezelf, en om te ontdekken wie je bent en waar je tegenaan loopt in het leven. Dit doen we door middel van buitenactiviteiten die wekelijks plaatsvinden gedurende tien weken.”

Het gaat om het maken van contact met anderen en met jezelf, en om te ontdekken wie je bent en waar je tegenaan loopt in het leven

Arend Jan Poelarends links op de foto © rtvfocuszwolle

De activiteiten van Vuurkracht zijn divers en avontuurlijk. “We beginnen altijd met vuur maken, want dat past bij de naam van het programma. Jongeren leren vuur maken met een fire stick, wat een nieuwe ervaring voor ze is,” vertelt Poelarends. Daarnaast biedt Vuurkracht activiteiten zoals boogschieten, klimmen, kajakken, boksen en zelfs kunstprojecten. Deze activiteiten zijn niet alleen leuk, maar ook bedoeld om thema’s zoals kwetsbaarheid, vertrouwen en talenten te verkennen en te bespreken.

Boogschieten

Eén van de onderdelen is boogschieten met Archery Tag bogen. “We laten jongeren tegenover elkaar staan, één met een masker op en de ander met een boog. Ze leren voelen wanneer iets spannend wordt en bespreken deze ervaringen daarna met elkaar,” legt Poelarends uit. Dit soort oefeningen helpen jongeren om patronen te herkennen en om te gaan met spanning en ontspanning in hun dagelijks leven.

We laten jongeren tegenover elkaar staan, één met een masker op en de ander met een boog. Ze leren voelen wanneer iets spannend wordt en bespreken deze ervaringen daarna met elkaar.

 

“Wat ons vaak raakt, is dat jongeren ontdekken dat ze niet de enige zijn met problemen. Dit besef is voor velen een groot deel van de oplossing,” zegt Poelarends. Na de tien weken kunnen jongeren ervoor kiezen om deel te blijven uitmaken van de Vuurkracht-groep. Er zijn wekelijkse bijeenkomsten op de dinsdagavond, waar jongeren uit de wijde omgeving samenkomen. Een groep vrienden die ook steun vindt bij elkaar.

Deelnemen aan Vuurkracht kan via de website van Traverse Welzijn. Het programma is beschikbaar op verschillende locaties in Zwolle. Vuurkracht is er voor jongeren tussen de 17 en 25 jaar. Voor de jeugd tussen de 10 en de 14 jaar is er Vuurkracht junior. Het uitgangspunt is gelijk: werken aan een positiever zelfbeeld.

Vuurkracht website

 

Vuurkracht © rtvfocuszwolle
Vuurkracht © rtvfocuszwolle
Vuurkracht  deelnemers leren houthakken © rtvfocuszwolle

 

Vuurkracht Junior activiteit © rtvfocuszwolle
Vuurkracht © rtvfocuszwolle
Vuurkracht Junior © rtvfocuszwolle
Vuurkracht junior © rtvfocuszwolle

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren