Nieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpaginaZorg & Welzijn

Audio | Nieuwe woonvorm voor jongeren met autisme

Met begeleiding door zorgorganisatie én Hart voor Zwolle voor sociaal netwerk

Zwolle – In de wijk Wipstrik in Zwolle wonen sinds kort jongeren met autisme in een nieuwe woonvorm. Naast begeleiding door een zorgorganisatie op het gebied van zelfredzaamheid, worden deze jongeren met autisme door andere jongeren, die ook in het pand wonen, ‘meegetrokken’ op het gebied van vrijetijdsbesteding en sociale contacten. Afgelopen donderdag werd de nieuwe woonvorm feestelijk geopend met alle jongeren en de betrokken partijen.

De jongeren met autisme wonen allemaal zelfstandig in een eigen appartement met eigen keuken, maar met een gedeelde badkamer. Op periodieke momenten krijgen ze begeleiding van zorgorganisatie Gewoon Zes om hun zelfredzaamheid te vergroten. Het gaat dan bijvoorbeeld om begeleiding  op het gebied van huishouden, administratie, dag invulling, gezondheid, inkomen en vrije tijd.


Interview met Femmie Knapper, die vanuit Gewoon Zes de zorg coördineert.

Foto © RTV Focus

Juist bij de vrijetijdsbesteding is ook een grote rol weggelegd voor de overige jongeren die op de locatie wonen. Deze jongeren zijn aangesloten bij de stichting Hart voor Zwolle, die jongeren in de leeftijd van 18 tot 35 jaar aan kwetsbare Zwollenaren verbindt.  Hart voor Zwolle zorgt er met deze jongeren dan ook voor dat de bewoners op een laagdrempelige manier met elkaar in contact komen. Bijvoorbeeld door af en toe samen te eten, naar een escaperoom te gaan, samen spelletjes te doen of een kunstwerk te maken.


Lars Hofsink van Hart voor Zwolle die zorgt voor het stimuleren van de sociale contacten en de vrijetijdsbesteding. 

Foto © RTV Focus

Interview met wethouder Gerdien Rots, die het project vanuit de WMO financiert

Foto © RTV Focus

Interview met Martijn Sweitser van Delta Wonen die de appartementen verhuurt

Foto © RTV Focus

Heb je vragen over beschermd wonen, begeleid wonen of wonen met ambulante begeleiding dan kun je terecht bij het sociaal wijkteam van Zwolle.

Sociaal Wijk Team

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button