Nieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

Audio – Basisscholen Ridderspoor en Veldboeket jaar langer open

Audio – Interview verslaggever Martin van der Hooft met wethouder Jan Brink over de sluiting van basisscholen het Ridderspoor en het Veldboeket.


Zwolle – Najaar vorig jaar werd bekend dat de stichting Openbaar Onderwijs Zwolle de scholen Het Veldboeket en het Ridderspoor gaan sluiten vanwege een te laag leerlingenaantal. Volgens de wet zou de gemeente het bestuur van de school kunnen overnemen als blijkt dat er geen alternatieven in de nabije omgeving zijn. Dinsdagmiddag maakte wethouder Jan Brink van onderwijs bekend dat het College van B&W dit niet zal doen en meegaat met het besluit van het schoolbestuur om de scholen te sluiten.

Dalend leerlingenaantal

De basisscholen het Veldboeket in de Pierik en de Ridderspoor in Westenholte hebben al meer dan 10 jaar te weinig leerlingen. Stichting het Openbaar Onderwijs Zwolle (OOZ) heeft daarom in het najaar van 2017 besloten om beide scholen te sluiten. De bevoegdheid tot het sluiten van een school ligt bij het schoolbestuur. Maar dit bestuur moet de gemeente wel de kans geven om het bestuur van de school over te nemen als de gemeente de schoiol alsnog in stand wenst te houden.

 

Alternatieven in de nabije omgeving

OOZ heeft besloten om de scholen “De Ridderspoor” en “Het Veldboeket” op te heffen. De scholen kennen een dalend leerlingenaantal en zitten bijna tien jaar onder de opheffingsnorm. Gemeente Zwolle zal het bevoegd gezag van deze twee scholen niet overnemen, waardoor de scholen niet in stand worden gehouden. Naast het gedaalde leerlingenaantal, past het niet bij onze gemeentelijke rol om het gezag van beide scholen over te nemen. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving andere scholen die openbaar onderwijs aanbieden (voor De Ridderspoor op 1,1 km; voor Het Veldboeket 1,4 km) en is er een voldoende gevarieerd onderwijsaanbod aanwezig. Dit heeft tot gevolg dat beide scholen worden opgeheven.

Afronding

OOZ zal zorgen voor een goede afronding en overgang van de leerlingen. De schoolgebouwen zullen weer in eigendom van de gemeente komen. Komende periode wordt nader onderzocht welke mogelijkheden en kansen er zijn voor de nieuwe invulling van de schoolgebouwen. Het zou zo kunnen zijn dat de panden wel weer als schoolgebouw gebruikt gaan worden, maar dan bijvoorbeeld als bijgebouw van een andere school in de buurt.

De daadwerkelijke sluiting zal in augustus 2019 zijn. Alvorens het zover is zal eerst de gemeenteraad nog moeten instemmen met het voorstel van het College om het bestuur van de scholen niet over te nemen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button